La paraula de la setmana…LA GARNATXA!

Aquesta setmana ens centrarem en una de les varietats de raïm més cultivades al món. A Catalunya es calcula que hi ha aproximadament unes 5000 hectàrees cultivades, gràcies a les quals podem parlar de la identitat d’un territori. Les diferents Denominacions d’Origen on predomina és a Alella, Empordà, Montsant, Priorat i Terra Alta.

El seu origen és mediterrani. En un principi només es trobava la garnatxa negra, però mica en mica van anar apareixent les varietats roges, blanques i també les anomenades grises (o peludes), pel desenvolupament de producció de vins dolços naturals.

És una varietat molt productiva, tardana (època en què broten els ceps i la seva maduració) i resistent al vent, entre d’altres propietats.

En general tant la varietat blanca com la negra fan uns vins de graus d’alcohol considerables i que aporten cos al vi. La primera desprèn aromes florals, afruitades (sobretot de préssec), i en el paladar són molts suaus i agradables. I les de la segona general recorden a fruits vermells madurs, confitura, panses, espècies…

M’agradaria fer una especial menció a una garnatxa que crec que fa particular una DO de Catalunya, i com bé diu el seu propi nom és la Garnatxa de l’Empordà. Amb aquesta en fan uns vins dolços naturals. Els beuratges que en surten són ben especials, amb estil propi. Elaborats a través de la sobremaduració del raïm posteriorment assecat al sol, se’ls  afegeix un alcohol vínic, per parar la seva fermentació però conservar una part del seu sucre natural. Jo he tingut el plaer de degustar el que fan a Peralada i al celler Empordàlia, i han sigut uns excel·lents acompanyants de postres!

S’ha de dir que fins i tot li han dedicat un Dia Internacional, el tercer divendres de setembre! Durant el cap de setmana s’organitzen diferents activitats al voltant de la varietat garnatxa. Amb la iniciativa i col·laboració de restaurants, cellers, vinoteques i altres botigues amb els seus xefs, sommeliers i altres professionals respectius especialitzats, fan actes arreu del món!

garnatxa-01

I abans que se m’oblidi…en castellà s’escriu garnacha, en francès grenache i en anglès grenache també! En qualsevol cas i idioma, la imatge de Wineys serveix a tothom per fer-nos-en una idea!

Què més en voleu saber d’aquesta varietat?? Vinga, que sempre hi ha coses a descobrir, informació per tenir-ne més coneixements!

Elisabet Cots Foraster.

Advertisements

3 pensaments sobre “La paraula de la setmana…LA GARNATXA!

  1. A l’haver estat al Trentino-Alto Adige (Itàlia), he provat la Grappa!!! Un licor que està fet amb la part sòlida de la verema, si ho veus d’un trago estàs venut, jaja poca broma, crema molt perquè té una graduació brutal!

    M'agrada

  2. Retroenllaç: GLOSSARI | aVIntura't

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s