La paraula de la setmana…ELS TAPS DE SURO!

Els taps són un dels elements especialment importants en la indústria del vi ja que influeixen en la conservació del vi i cava en botella. I el material necessari per la seva fabricació, deixant de banda els sintètics, vidre o d’altres, és el SURO!

Com molts deureu saber, el suro s’extreu de les alzines sureres. Aquestes es cultiven a Portugal (50% aprox.), Espanya, Algèria, Marroc, França, Itàlia i Tunísia. És un arbre que necessita calor (una mitjana de 12ºC), bastanta llum i pluges d’entre 600 i 1200 l/m2 a l’any. La seva vida oscil·la els 150 i 200 anys.

Una curiositat que em van explicar a un tast i que vaig trobar una història bonica és que  a Catalunya, arrel de la fil·loxera, la qual va entrar per l’Empordà el 1879 i es va estendre  i acabà amb bona part de la producció vinícola, va fer que es plantessin alzines sureres al lloc on havien mort les vinyes. És per això que es va convertir en el principal productor mundial de taps de suro, en aquell moment. Com bé diuen “no hay mal que por bien no venga”, així que encara que no fos per produir vi, va servir per obtenir la  matèria per fer els taps de les botelles que guarden aquest tant bon beuratge!

Tornant al tema, l’extracció es fa a l’estiu ja que és quan té menys humitat. I no és fins la tercera extracció, quan l’arbre té entre 40 i 50 anys,  que el suro no és apropiat perquè se’n facin taps. I a partir d’aquest moment es fan cada 9-14 anys, depenent de la zona.

A partir d’aquí es desenvolupen dues fases

Sin título

I bàsicament, com veiem a la imatge de Wineys d’aquí a baix, podem diferenciar quatre tipus de taps de suro, més el del cava. Aquests són:

recorcholis 2

  • Els NATURALS, els que surten de la perforació d’una peça del suro.
  • Els COLMATATS, els quals són com els naturals però que amb els porus omplerts exclusivament de la pols resultant del procés d’uniformització de les superfícies dels taps.
  • Els “1+1” o TÈCNIC, que estan fets de conglomerat i en els extrems hi tenen cercles de suro natural.
  • Els de CONGLOMERAT, a partir de granulats del suro, per vins joves que es consumiran entre 6 i 12 mesos.
  • Els del CAVA, que en general estan fets de conglomerat de pols de suro natural i a la base s’hi posa una circumferència de suro natural. Aquests poden tenir una vida de 25 anys un cop posats a la botella.

Semblava que havia de ser més fàcil això dels taps de suro oi? Doncs també és un procés amb el que s’ha de tenir paciència i creure en què tot lo bo es fa esperar!

Què més en sabeu i voleu compartir? I dels altres taps que hi ha al mercat?

Elisabet Cots Foraster.

Advertisements

3 pensaments sobre “La paraula de la setmana…ELS TAPS DE SURO!

  1. De fet a Raimat ens van dir que un bosc de Roure tarda 200 anys a formar-se, allà hi tenen unes Ha dedicades! També van afegit que en les seves botelles els taps de suro són per consumició ràpida!

    Quan parlis dels Barrils podré afegir més informació!

    pd: t’envio les fotos dels tipus de suro que vaig fer en la visita en el celler!

    una abraçada!
    a presto

    M'agrada

  2. Retroenllaç: GLOSSARI | aVIntura't

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s