La paraula de la setmana…LES AROMES DEL VI!

Sempre es crea com un buit entre els breus instants d’olorar un vi i que li volem posar nom a l’aroma que hem captat. Ara bé, si ens hi parem a pensar una mica segur que la majoria ens recorden a algun lloc, experiència viscuda…doncs qualsevol d’aquests retorns a moments passats ens ajudaran!

I abans d’entrar en matèria de les diferents aromes per descriure un vi, o denominacions que se’ls posa per diferents olors que en podem captar,  aquesta setmana ens centrarem en explicar la seva primera classificació: primàries, secundàries i terciàries. Aquestes depenen de la fase del procés d’elaboració en el que s’originen.

  • PRIMÀRIES: les pròpies de la varietat del raïm amb el qual s’elabora el vi i la seva terra. En general aquestes són afruitades, florals, vegetals, herbàcies i minerals.
  • SECUNDÀRIES: són les que es produeixen pels llevats durant el procés de fermentació. Les olors, llavors, evoquen a plàtan, pa, brioixeria, esmalt d’ungles, etc. I en el cas que la fermentació sigui malolàctica, poden ser de mantega, crema, iogurt, formatge.
  • TERCIÀRIES: aquestes es desenvolupen durant el procés de criança en botella i barrica, en definitiva, durant l’envelliment. Aquestes recorden a torrats com el cafè, fumats, cuir, fusta, vainilla, humitats, espècies, bolets, fruita confitada i seca, mel, etc.

ROSCA AROMES

A partir d’aquí hi ha unes sèries aromàtiques que segons Émile Peynaud, un referent enòleg francès, es classifiquen en: floral, fruites, vegetal, etèria i olors de fermentació, especiada, balsàmica, animal, química i empireumàtica. I dins de cada una d’elles hi ha múltiples aromes. Poso un exemple dins la última sèrie: fumats, cendra, cuir, ametlla torrada, caramel, cafè, xocolata, etc. Hi entrarem amb més detall en una altra entrada, poc a poc!

Per acabar, m’atreviria a dir que un antònim de les aromes serien els “defectes”, encara que complementen el concepte d’aquestes. Sabeu què són? Es diu d’aquelles olors que ens són desagradables i no se’n van amb el simple fet d’airejar un vi una vegada l’obrim. Algun exemple podria ser a floridura, donada per raïm podrit o que ha estat infectat per malalties; a suro, quan aquest ha estat amb fongs; a vinagre, quan el vi ha sigut atacat per un bacteri acètic…entre d’altres! També hi podrem dedicar més temps més endavant.

Què us ha semblat? A mi em costa però mica en mica sabrem anar posant més noms a les aromes! Jo ho trobo un procés (casi m’atreviria a dir un joc) molt divertit! I vosaltres?

Elisabet Cots Foraster.

Anuncis

3 pensaments sobre “La paraula de la setmana…LES AROMES DEL VI!

  1. uuuufff has tocat un tema… precisament els aromes és del més difícil del vi (per mi almenys), suposo que si notes diferències l’aprecies, i si per contra els sents tots iguals (com em passa a mi) és perquè veus el vi com l’aigua.

    M'agrada

  2. Retroenllaç: GLOSSARI | aVIntura't

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s