La paraula de la setmana…DOQ vs. DO!!!

Què passa si a la abreviació DO li afegim una Q al final? Doncs que tenim el concepte de Denominació d’Origen Qualificada. Voleu saber quines diferències hi ha entre un concepte i un altre?

Comencem amb la definició de Denominació d’Origen. Aquesta conforma una àrea geogràfica amb unes característiques climàtiques específiques, i de la seva terra. Amb una trajectòria vitivinícola, amb unes tradicions en el conreu i elaboració del vi, que siguin pròpies i es puguin diferenciar de les altres regions. D’aquesta manera, es reconeix legalment i així es pot protegir el vi que s’elabora i promoure’l comercialment tot garantint que ofereix unes característiques específiques. Un vi de Denominació d’Origen s’ha d’haver elaborat amb unes tècniques determinades i procés en concret, unes varietats de raïm, etc. I l’organisme que es preocupa de la legalització i control de qualitat és el Consell Regulador, el qual vetlla pel compliment del reglament, registra els viticultors i cellers, controla la producció i verifica la qualitat de les anyades i del vi.

???

En el cas de la Denominació d’Origen Qualificada, es reserva aquesta categoria a aquelles regions on els seus vins hagin aconseguit una alta qualitat durant un llarg període de temps. I qui ho atorga això? Doncs com l’hem anomenat abans, el Consell Regulador, el qual estableix unes normes específiques, en general més exigents que les de les DO. Alguns dels requisits que cal acomplir per aconseguir el reconeixement de DO Qualificada són:

  • Que hagin passat almenys 10 anys des del reconeixement com a DO.
  • Tenir establert un sistema per poder delimitar les parcel·les de la vinya, les seves produccions de raïm, el transport, l’elaboració, la criança o l’envelliment, l’embotellat, l’etiquetatge, l’embalatge i la comercialització. D’aquesta manera, poder fer un seguiment i control de qualitat des de la fase de producció fins que surt al mercat.
  • Que els productes que es comercialitzin s’embotellin des de les bodegues inscrites i ubicades a la zona geogràfica delimitada.
  • Tenir només raïm o most que procedeixi de vinyes o cellers inscrits on s’hi elabori exclusivament vi i amb dret a la DOQ.
  • I d’altres.

La única que hi ha  Catalunya és la del Priorat, que és una de les dues (l’altra és la Rioja) que hi ha a nivell d’Espanya. Així va aconseguir el màxim segell de qualitat que veieu aquí a baix. Per més informació, entreu a la seva pàgina, no us deixarà indiferents!

DOQPriorat

Ara acabeu d’entendre més la imatge de Wineys??!! Original, oi??!!

Elisabet Cots Foraster.

Anuncis

3 pensaments sobre “La paraula de la setmana…DOQ vs. DO!!!

  1. Retroenllaç: GLOSSARI | aVIntura't

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s