La paraula de la setmana…BARRIQUES FRANCESES vs. AMERICANES!!

Les bótes o barriques de fusta de roure són les empleades, i les més adequades, per envellir el vi. I si us en recordeu del que vam explicar de les aromes, les que s’aporten a través de la fusta de les barriques són les terciàries. Ara bé, segur que si alguns heu estat en alguna visita d’un celler, o potser en alguna botella o en les fitxes tècniques de tast de vins, hi haureu vist alguna frase semblant a “criança de X mesos en barriques de roure francès o roure amercià”. Voleu saber, a grans trets, quines en són les diferències?

Per començar i com sembla obvi, les espècies dels roures són diferents. La francesa és Quercus Petraea, i l’americana Quercus Alba. D’aquesta manera trobem que la fusta de la barrica francesa és més tova que l’americana i amb els porus més fins. Què impliquen aquestes dues propietats?

La primera, fa que en el cas de les americanes s’aprofiti més la fusta, aquesta sigui més resistent i pràcticament impermeable. De cada metre cúbic, es poden fer unes 10 barriques, cosa que en el cas de les franceses són unes 6. Per això també unes són més econòmiques que les altres. I pel que fa a la grandària dels porus, que permeten una entrada controlada de l’oxigen, fa que en el cas de les franceses l’aportació d’aromes i tanins sigui més lenta que amb les americanes.

I per no allargar-nos massa, hi ha diferències amb les aromes que acabem trobant en els vins envellits en cada una d’elles. Referent a les franceses són més balsàmiques, avainillades, de mel, fruits secs, espècies, herbes. En canvi les de bótes americanes,  tot i que també hi podem trobar vainilla, més aviat són de fruites tropicals, coco, plàtan, cacau, cafè i tabac, entre d’altres. Podem veure alguns d’aquests exemples, com envolten les barriques de Wineys!

barriques

I sempre queda a l’aire la pregunta, quina és millor de les dues? Jo no tinc la resposta, penso que com en moltes ocasions, hi juga la relativitat sobretot d’aquest món on sempre hi juguen el clima i la terra per tal de tenir una bona matèria prima, la gent que hi ha al darrere durant tot el procés, el que vols que li aporti la fusta al most…però és la suma de tot, el que fa que podem acabar gaudint d’un bon vi! A més, que es poden fer barriques amb un percentatge de cada tipus!

Elisabet Cots Foraster.

Anuncis

4 pensaments sobre “La paraula de la setmana…BARRIQUES FRANCESES vs. AMERICANES!!

  1. Retroenllaç: GLOSSARI | aVIntura't

  2. En el cas de Raimat (Codorniu) guanya el francès: 70% Roure Francès i 30% Roure Americà (aquest per cert es fabrica aquí a Catalunya).I diuen que no hi ha Roure local perquè no hi ha suficient bosc!

    M'agrada

  3. Retroenllaç: La paraula de la stmana…CRIANÇA OXIDATIVA VS. REDUCTIVA!!! | aVIntura't

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s