La paraula de la setmana…LA BOTELLA!!!

Normalment, quin és el destí final de qualsevol vi? Antigament pel seu transport, emmagatzematge i envelliment, tant podien ser barriques, botes de cuir com també recipients de ceràmica. Però des del segle XVII que es va descobrir la duresa del vidre, aquest material es va començar a fer servir en el món de l’enologia. Ja sabeu de què parlem oi? Sí, de la BOTELLA!

Les Botelles són un altre element important i que ens pot parlar del vi que conté dins i del qual anem a gaudir, ja que por ajudar a la seva millor conservació. Ara bé, com d’altres coses, també hi ha modes i van apareixent nous dissenys. Avui ens centrarem en els tipus, però abans deixarem clares les PARTS principals de la botella amb aquesta imatge de sota.

parts botella

Destacarem els TIPUS més coneguts, que crec que ja son prou.

  • BORDALESA: és la més freqüent pel seu bon emmagatzematge ja que ocupa poc i en facilita també el transport. És cilíndrica i amb les espatlles ates. En general és de vidre transparent pels vins blancs, i de verd fosc pels negres.
  • BORGONYA: té les espatlles caigudes. Més fina, pel que fa al coll, i estilitzada que l’anterior. El seu origen és francès i s’utilitza per vins de pinot noir i chardonnay. Tant per blancs com per vins negres, són de verd fosc.
  • CHAMPAGNE: té les espatlles baixes, robusta, amb les parets gruixudes i el fons còncau, el que fa que resisteixi la pressió dels vins espumosos. En general són de color verd fosc, però es presenten en diferents coloracions.
  • RHIN: és estilitzada i de coll molt allargat. És habitual, en molts països, pels vins blancs.
  • ALTRES: hi ha moltes denominacions d’origen que tenen la seva botella tradicional. Com la de OPORTO, estilitzada, de coll allargat, espatlles poc marcades i de color verd fosc per assegurar la conservació durant molt temps. També la de JEREZ, estilitzada, negra o verd fosc. La PROVENÇAL, semblant pel que fa a la mida a la bordalesa tot i que tot i que té una forma més estreta que en facilita el servei. I la NORMANDA, d’aspecte baix semblant a la botella de Brandy i de color verd fosc. Entre d’altres.

tipu botelles

Pel que fa a les diferents mides i elaboració ja hi entrarem més endavant. Espero que us hagi agradat i que podem seguir parlant de tema!! 🙂

Elisabet Cots Foraster.

Anuncis

2 pensaments sobre “La paraula de la setmana…LA BOTELLA!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s