La paraula de la setmana…LA COPA!

“El continent determina el contingut”…o és al revés?…”El contingut determina el continent”…

La setmana passada parlàvem que la botella és el destí final del vi. I no voldria dir pas el contrari, però no ens hem d’oblidar que hi ha un altre recipient, en general de vidre, en el qual és begut el vi…LA COPA!

Abans d’entrar en matèria sobre els aspectes generals de la FORMA, MIDA I REGLES generals al voltant de les copes, m’agradaria situar-vos sobre el seu naixement, el qual és de recent creació. Van sorgir gràcies a la família Riedel, cristallers amb fàbrica des dels voltants del 1750. Va ser un dels membres de la família de les últimes generacions, el dissenyador Claus Josef Riedel, que va adonar-se el 1956 que l’aroma, el gust i l’equilibri dels vins estaven afectats per la forma i mida del recipient en el que es bevien. A més, es basava en què la cristalleria havia de ser tant funcional com bonica. I després de fer proves, per veure com afectaven les diferents formes de les copes a l’hora de potenciar les qualitats del vi, el 1961 va presentar aquest concepte revolucionari mostrant un joc de copes. I per acabar amb aquesta introducció més històrica, va ser a patir de l’any 1973 que es va iniciar la gamma denominada Sommeliers la qual s’ha convertit en el patró de qualitat al que han d’arribar les copes per degustar el vi.

Per si en voleu saber més, podeu entrar a aquesta pàgina.

copa taps sencera

Es veu que cada copa es dissenya per tal que la beguda es dirigeixi a les zones gustatives adequades i aconseguir un equilibri perfecte al degustar-lo. Per això un mateix vi en diferents copes pot olorar i tenir un gust totalment diferent. Jo encara no he arribat a aquest nivell de distinció, tot és practicar suposo. I per això no tenim cap problema oi? 😉

Ara sí, pel que fa a la FORMA, és el contingut el que la determina! El que és bo de destacar de la MIDA és que hi ha d’haver l’espai adequat per l’evaporació segons el tipus de vi i és important també, servir la quantitat justa. Es considera que ha de ser d’aproximadament 1/3 de copa. I com a REGLES GENERALS segons el vi:

  • Blancs i negres lleugers i aromàtics, copes mitjana-altes i estilitzades.
  • Negres amb caràcter, amples i grans.
  • Generosos, secs o dolços, petites tancades i estilitzades.
  • Destil·lats, petites per amagar l’alcohol i destacar les aromes.

Per acabar, igual que en unes eleccions no s’ha d’oblidar que el vot en unes eleccions ha de ser personal i intransferible, universal, lliure, igual, directe, secret…UNA COPA HA DE SER: incolora, transparent, inodora, cristal·lina, fina/prima, de vora llisa i tallada, tancada superiorment i de forma adequada pel vi en qüestió.

Espero que us agradi, i qualsevol qüestió que quedi “penjada” la compartiu i ens en feu saber més a tots! Moltes gràcies i a aVInturar-se!

Elisabet Cots Foraster.

Anuncis

4 pensaments sobre “La paraula de la setmana…LA COPA!

  1. uff això de que una copa és tan determinant per sentir el gust real del vi en qüestió… suposo que això només ho arriben a experimentar els professionals del sector, en canvi els client jo crec que ja ens poden servir el vi en un got reciclat de la Nutella o en una copa que el gust els sentirem igual! jajaja.

    Jo bec molt poc vi al llarg de l’any, així que no crec que arribi a assolir aquest nivell de degustació, tampoc és una meta meva jajaja!!

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s