La paraula de la setmana…ELS SULFITS!

És una altra d’aquestes paraules, com la dels llevats del vi, amb a que ens costa fer-nos una idea de la seva imatge. I la podem veure en totes les contra etiquetes de les botelles, referent a si el vi en conté, o no.

Què són? Doncs un additiu alimentari i que s’utilitza des de l’època dels romans. Podríem pensar, doncs, que sembla un component important per l’elaboració del vi, oi? Tenen més d’una funció, i és que actuen com a antioxidants, evitant també la pèrdua de l’aroma i color del vi, inhibeixen els llevats autòctons de la vinya per evitar fermentacions espontànies i també impedeix l’actuació de les bactèries responsables que el vi s’avigrani, entre d’altres.

Remarco que tenen un paper clau en la protecció del vi, ara bé, hi ha qui pensa que són més imprescindibles que d’altres. (En aquest debat ja hi entrarem més endavant). S’ha de tenir en compte que altes concentracions de SO2 poden alterar l’aroma i sabor del vi i ser nociu per la salut del consumidor. És per això que fa 10 anys es va aprovar una nova legislació de la comunitat europea que obliga a esmentar si el vi en qüestió conté sulfits o no, de cara també a la gent que n’és al·lèrgica.

sense sulfits I a partir d’aquí podria sorgir la pregunta estrella sobre si els vins ecològics contenen sulfits o no. Els vins que no contenen cap mena d’additiu d’aquest tipus s’anomenen orgànics als EEUU. Aquí els ecològics en contenen, però en dosis molt més baixes.

Per acabar, m’agradaria plasmar la opinió de Pablo Chamorro, autor de la Guia de vins ecològics i sostenible de Catalunya. Ell explica que els vins ecològics “són vins sense residus químics, més saludables, més autèntics”. I afegeix que es podria dir que “són uns vins més de terroir, perquè estan molt poc corregits respecte el raïm que s’ha collit a la vinya”.

Diuen que tot en mesura i fent-ne una correcte utilització, pot ser bo, oi? Què n’opineu?

Elisabet Cots Foraster.

Anuncis

3 pensaments sobre “La paraula de la setmana…ELS SULFITS!

  1. És això, que el fet d’utilitzar un additiu per evitar l’efecte canviant d’un producte per la seva naturalesa fa pensar si realment és necessari. Cada vegada és més una qüestió de debat, i això està molt bé!

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s