La paraula de la setmana…LA FERMENTACIÓ MALOLÀCTICA!

Què hi ha més enllà de la fermentació alcohòlica del vi? Doncs una segona fermentació, després de la dels llevats, que és la dels bacteris làctics.

I què hi aporta això al vi? En general és un procés  que aporta beneficis, ja que suavitza i desacidifica el vi. Aquesta segona transformació és més necessària a vegades amb vins negres (i més encara, els criança). Per això es diu que es passa d’una acidesa com la d’una poma a l’acidesa làctica, més suau i com bé diu la paraula, semblant a la llet (i derivats d’aromes que recorden a la mantega, crema, iogurt, formatge, etc.).

FML

Com s’aconsegueix? Doncs pel desenvolupament d’unes bactèries, anomenades làctiques, que es troben sobretot a les pellofes del raïm madur. En general aquest procés transcorre de forma espontània després d’unes quantes setmanes o mesos després de la primera fermentació. Però s’ha de controlar igualment dins el procés de vinificació, ja que el vi es pot arribar a picar.

Avui us deixo un vídeo en el que s’explica molt clarament el procés! Espero que us acabi d’ajudar a entendre la paraula d’aquesta setmana! Sinó intentarem que entre tots resolguem dubtes!

Elisabet Cots Foraster.

Advertisements

4 pensaments sobre “La paraula de la setmana…LA FERMENTACIÓ MALOLÀCTICA!

  1. Retroenllaç: La paraula de la setmana…l’ELABORACIÓ DEL VI BLANC!!! | aVIntura't

  2. Retroenllaç: La paraula de la setmana…l’ELABORACIÓ DEL VI NEGRE!!! | aVIntura't

  3. Retroenllaç: La paraula de la setmana…l’ACIDESA!!! | aVIntura't

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s