La paraula de de setmana…CAVA VS. CHAMPAGNE!

Segurament la majoria ens hem preguntat alguna vegada, quina és aquesta gran diferència que sembla que hi hagi entre un cava i un champagne. Potser el primer punt que ens ho ha fet preguntar és el segon sigui el més venut tot i ser generalment més car, però de ben segur que si ens hem pogut permetre provar-ne de diferents, el gust en el nostre paladar no és el mateix. No té per què ser un millor que l’altre, simplement, i com amb tot, cada u amb les seves particularitats. I això té una certa lògica. Ara ho expliquem.

Tant el cava com el champagne els podríem classificar dins el grup dels espumosos.

Pel que fa al CAVA, la segona fermentació es produeix en la mateixa botella que després sortirà al mercat. És el mètode més utilitzat per elaborar espumosos de qualitat. El tap ha de portar el símbol identificatiu d’una estrella. Les varietats de raïm autoritzades són:

  • Blanques: macabeu, xarel·lo, parellada, chardonnay i subirat parent.
  • Negres: monsatrell, garnacha, trepat i pinot noir.

Ara bé, les més utilitzades són el macabeu (que li aporta estructura), la parellada (la qual li dóna tocs afruitats), i el xarel·lo. Totes elles blanques.

I pel que fa a la seva classificació, aquesta es fa segons el contingut de sucre que tenen:

  • Brut nature: (0-3gr) sense addició de sucre
  • Extra brut: 0-6gr per litreImprimir
  • Brut: 0-15gr per litre
  • Extra sec: 12-20gr per litre
  • Sec: 17-35 gr per litre
  • Semisec: 33-50 gr per litre
  • Dolç: més de 50 gr per litre

I finalment, pel temps que està en criança:

  • Cava: mínim 9 mesos de criança en bodega (suaus, afruitats, lleugers i frescos)
  • Reserva: mínim 15 mesos de criança en bodega (intensos i amb estructura aromàtica)
  • Gran reserva: mínim 30 mesos de criança, només els brut nature, extra brut i brut (més intensos, amb matisos torrats i notes de pastisseria).

L’elaboració del CHAMPAGNE  és molt similar a la del cava, ja que el mètode utilitzat és el mateix. Ara bé, hi ha diferències notables en el raïm, el temps de criança i sobretot, la zona d’elaboració, ja que si el clima i el sòl són diferents, també ho és el producte obtingut.

Les varietats de raïm utilitzades són: pinot menière, chardonnay (aromàtic, floral, resistent a les plagues, i si es fa amb aquesta varietat 100% s’anomena “blanc de blancs”), i pinot noir (la més abundant, curiós ja que es tracta d’una verietat negre amb la que es fa un vi blanc espumós amb un elevat percentatge de raïm negre).

També hi ha una altra petita diferència, relacionada amb els sucres. I és que per temes de reglamentació, a Espanya es va prohibir el 2003 qualsevol augment artificial de la graduació alcohòlica (a través d’afegir sucre, per exemple). Ara bé, a França es permet i per tant, ja en el vi de base que s’utilitza ja té més sucres que els que pot tenir el cava.

Pel que fa al temps de criança:

  • El mínim per la seva elaboració és de 15 mesos, ja que agafen el raïm quasi verd.
  • Reserva: entre 12 i 24 mesos (diferenciació: etiquetatge verd).
  • Gran reserva: des de 24 mesos (diferenciació: etiquetatge negre).

Potser el pròxim dia podem explicar l’elaboració d’aquests espumosos, què us sembla?

Elisabet Cots Foraster.

Advertisements

2 pensaments sobre “La paraula de de setmana…CAVA VS. CHAMPAGNE!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s