La paraula de la setmana…EL MACABEU!

Es tracta d’una varietat de raïm blanca que conforma una de les bases dels caves. I pel que fa a altres coupages, els habituals són amb chardonnay i garnatxa. A la Rioja també l’anomenen viura, i hi ha d’altres maneres de conèixer-la, amb els noms alcañón, lardot, rossan o verdejo.

macabeuPel que fa a la planta, el seu rendiment és elevat gràcies a que té una soca important . És sensible a un fong que, en el món de la viticultura es coneix per la podridura noble, però per contra, és resistent a les gelades. Brota més tard que altres varietats i el període de la seva collita és breu. És per això que els grans d’aquest raïm són espessos i grans, de pell fina i poca consistència.

La seva lenta oxidació la fa una varietat apropiada per envellir en fusta. El vi és de color pàl·lid i lleuger, amb records de fruites verdes. Si es cultiva en terrenys pobres i amb baix rendiment, tenen més caràcter.

Els aromes primaris de la varietat són complexes i fruitosos, de poma, aranja, meló i herves.

Produeix vins de qualitat, afruitats, lleugers, equilibrats i d’aroma molt fina i elegant (pomes, préssecs amb notes de cogombre).

Les graduacions alcohòliques solen estar entre 10º i 12º, tot i que també en fan un vi licorós de 15º, o més.

És considerada una de les varietats principals en les DO’s Catalunya, Conca de Barberà, Costers del Segre, Navarra, Penedès, Rioja, Somotano, Tarragona, Terra Alta i la DO Cava. Com també a Mallorca i el Principat.

Elisabet Cots Foraster.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s