La paraula de la setmana…EL XAREL·LO!!!

Ens trobem davant una varietat de cep blanca, que conforma una de les potes que sostenen el tamboret del cava. Altres noms utilitzats per anomenar-la són: pansa blanca, pansa valenciana, panser, pansal, pansalet, premsal blanc o moll, palop.

xarel·loReferent a la planta, és de fertilitat mitjana i brota més tard que altres varietats. Això fa que sigui més resistent a gelades primaverals però, per contra, és sensible al oïdi i als àcars. Es desenvolupa millor en sòls que siguin frescos i de textura poc compacta. Els grans de raïm són d’un color groc ambarí, mitjans, estrets, de forma ovalada i de pell gruixuda.

Els aromes de la varietat són, entre d’altres, de cítrics, flors, litxis, poma (verda), minerals, fenc (herba o llegum).

Produeix uns vins aromàtics, sedosos i dolços. Tranquils (monovarietals i per coupatges), equilibrats i amb cos, d’agradables notes fruitals i frescos.

És considerada varietat principal de les Denominacions d’Origen Alella (on es denomina Pansa Blanca), Costers del Segre, Penedès, Tarragona, Cava, Binissalem i Mallorca.

De la mateixa manera que es considera que el macabeu és el que aporta melositat al cava, és el xarel·lo el qui hi aporta acidesa. Falta per veure quina característica hi aporta la Parellada, oi?

Elisabet Cots Foraster.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s