La paraula de la setmana…LA PARELLADA!!!

És un dels raïms de varietat blanca bàsics per l’elaboració de caves. Altres noms utilitzats per anomenar-la són: masies, montona, montònec o montònega, martorell o martorella.

De la mateixa manera que el Xparelladaarel·lo aporta acidesa i el Macabeu melositat, la Parellada aporta lleugeresa i frescor, perquè és poc àcid i inestable.

La seva planta és productiva i de bona qualitat, cultivada sobretot al Penedès, i caracteritzada per ser la varietat preferent per elaborar brandi als Països Catalans. A la vegada es tracta d’una varietat molt fina i difícil de tenir cura, sensible a les malalties (al corc del raïm i l’oïdi), a gelades primaverals i la sequera.

Es tracta de raïms amb gotims de mida mitjana a gran, compactes, de grans regulars i verdosos, amb reflexes daurats i rosats. El seu cicle és llarg, la seva brotació primerenca i de maduració tardana.

L’aroma primari és a pomelo, a més de flor de vinya i d’herba mançanilla.

Produeix vins lleugers, frescos, d’aroma floral i bona acidesa, de poca graduació alcohòlica (entre 9 i 10º), pàl·lids, poc àcids i ideals per al seu consum com a vins joves, com a mono varietals.

És considerada varietat principal de les DO Conca de Barberà, Costers del Segre, Penedès, Tarragona i Cava.

Elisabet Cots Foraster.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s