La paraula de la setmana…EL SÒL!!!

Ja diuen que “el vi és el producte de la generositat de la terra, la complicitat del clima i el treball entusiasta de l’home”.

Ens trobem davant un dels factors naturals que defineix i caracteritza la regió geogràfica on es troba la vinya. Podríem fins i tot atrevir-nos a dir que n’és l’origen, ja que la planta de la vinya només és capaç d’introduir les seves arrels a grans profunditats si el sòl li ho permet. Allà és on trobarà els nutrients i aigua necessaris. A més, la orientació i pendent del terreny també afecten a la seva insolació i per tant, a la maduració del raïm.

Per tal que la vinya estigui sana, sense un excés de fortalesa i la maduració es produeixi de manera homogènia, cal que el sòl no sigui molt fèrtil, equilibrat, amb un bon drenatge i una bona retenció de l’aigua.


  terroir

Ara ens centrarem en els tipus de sòls i la influencia que té en el vi:

 • Segons la quantitat d’elements fertilitzants:
  • Profunds i fèrtils: on s’haurà de frenar la vigor de la planta augmentant el número de plantes per hectàrea. S’haurà de fer una poda d’hivern curta i una poda d’estiu després de la maduració tant de les branques com del raïm.
  • Superficials i pobres: no hi haurà problemes de vigor, només s’haurà de calcular si la plantació serà rendible.
 • Segons l’estructura:
  • Compactes: poc apropiats per produir vi.És un tipus de sòl poc permeable i llavors corres el risc que es creïn bassals. Per això serà necessari, com a mínim, que el terreny tingui una mica de pendent. (En el cas de voler fer un cultiu més biològic amb aportació de matèria orgànica, amb un sòl més permeable aconsegueixes a que hi hagi cucs i altres éssers vius que
  • Pedregosos: són molt adequats per la vinya ja que , afavoreixen la permeabilitat i el drenatge de l’aigua. D’aquesta manera, cada vi acaba gaudint de diferents qualitats en funció del tipus de pedra.
 • Segons l’origen geològic del sòl: els minerals són molt importants per la salut de les plantes. el ferro i magnesi, són un dels components importants en l’equilibri dels vins, a més de ser responsables d’algunes de les seves aromes. (Una falta d’aquests, podria provocar un la planta engroguís)
 • Segons el color de la terra:
  • Blanca: dóna més frescor a la planta.
  • Fosca: al absorbir més els rajos del sol, s’escalfa mes la terra.
 • Segons la inclinació del terreny:
  • Pla: té més tendència a estancar-se d’aigua.
  • Pendent: poden ajudar a l’augment o disminució de la insolació i poden córrer el risc de les erosions.
  • Vessant: a través d’una bona orientació per la varietat de la vinya en qüestió, permet crear microclimes amb una major o menor exposició solar, un bon drenatge i poca erosió.

terroirs

Hi ha alguns elements, doncs, influeixen en la composició del vi: el ferro dona color en els vins negres; la calcària té una influència en els aromes i el gruix del raïm, i aporta elegància i graduació als vins; el magnesi contribueix en l’harmonia; l’argila condueix a poca complexitat i tanins; i el silici lleugeresa, finor, graduació i aromes.

És per això que diuen que un sòl ideal tindria una mica de pendent i en la seva composició hi hauria un 10% de ferro, un 10% de silici (aportant finor i lleugeresa), un 30% de argila (donant consistència) i un 50% de calcària (portant alcohol i aromes al vi).

Elisabet Cots Foraster.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s