La paraula de la setmana…TAST VERTICAL vs. TAST HORITZONTAL!!!

Dins el sector vinícola en surten una infinitat de vins diferents. Hi ha molts factors que hi afecten, cada anyada és diferent, com també la varietat de raïm utilitzat, els coupatges, la Denominació d’Origen o regió on es conrea, les condicions climàtiques, etc.

Els tres sentits que més s’utilitzen en els tastos són la vista, el gust i l’olfacte. I és per lo dit anteriorment que se’n fan. Per comprovar les qualitats d’any en any, diferents aromes i textures, diferències entre regions, etc. Heus aquí on es diferencies dues tipologies:

  • El tast VERTICAL: bàsicament consisteix en el tast d’un mateix vi però de diferents anyades d’aquest. A través d’aquesta tipologia, es pot apreciar i analitzar l’evolució del vi en el temps, el seu desenvolupament a la botella, la qualitat de la seva conservació, si hi ha hagut canvis en el mètode de elaboració, etc.

En general es fa de grans vins sobre els quals se’n vol saber la seva evolució i si tenen la possibilitat de guarda.

Són els que normalment, acompanyats de de controls químics, els fan els diferents consells reguladors de cada Denominació d’Origen i els propis cellers.

tast vertical VS tast horitzontal

  • El tast HORITZONTAL: en aquest cas l’anyada és la mateixa, però de diferents vins dins una mateixa zona o varietat de raïm. L’objectiu en aquest cas, és el de poder comparar els diferents mètodes d’elaboració, la influència de les diferents característiques del terroir (sòl, clima, …), la qualitat del raïm.

En aquest cas el consell regulador de cada Denominació d’Origen pot garantir que les ampolles comercialitzades reuneixin els requisits obligatoris de qualitat i que els vins siguin representatius del territori.

Elisabet Cots Foraster.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s