La paraula de la setmana…SEC vs. DOLÇ (i AFRUITAT?)!!!

Hi ha moltes maneres de classificar els tipus de vins, segons el seu color, el contingut de gas carbònic, del Denominació d’Origen, l’envelliment, la quantitat de sucres, el grau alcohòlic, el coupage, etc.

Una de les preguntes que ens poden fer quan volem alguna recomanació a l’hora de demanar algun vi per prendre, sigui la de si el volem sec o dolç. Què significa això? Doncs que la proporció de sucre és més elevada o menys. La classificació, doncs, seria la següent:

  • SEC: < 4 gr./L (amb fermentació alcohòlica llarga)
  • SEMISEC: entre 4 i 12 gr./L
  • SEMIDOLÇ: entre 12 i 45 gr./L
  • DOLÇ: > 45 gr./L (obtingut per aturar la fermentació)

SALAT_DOLÇ_AFRUITAT

Hem de tenir molt en compte no confondre la classificació de dolç amb afruitat. És normal que ho relacionem, però una no va en detriment de l’altra, al contrari, poden ser complementàries, amb també amb el sec. És una cosa absolutament normal per varis motius. Un d’ells és que el vi ha de fer olor i tenir gust a fruita ja que està fet a partir de raïm. Per continuar, és fàcil associar la fruita amb dolçor, a més que a mesura que va madurant fins arribar al seu punt òptim, va agregant dolcesa tant al seu sabor com aroma. És fàcil trobar aquest atribut en vins sobretot joves, però també en criances ja que és gràcies a les aromes primàries, pròpies de la varietat, que ho trobem, però no depenent del seu grau de sucre.

I per completar, podem compartir alguna idea per maridar:

  • Els secs poden quedar molt bé amb marisc en general (blancs, sota la meva opinió), com també carn blanca, peix, cargols, sopes i ous.
  • Els dolços poden contrastar tant amb xocolata, com maduixes, postres en general, i també foie i formatges blaus.

Què en penseu? Com ho maridaríeu vosaltres?? Volem compartir suggeriments!

Elisabet Cots Foraster.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s