La paraula de la setmana…EL RIESLING!!!

Es tracta d’una varietat de cep blanca, originària de la vall del Rhin. A part d’Alemanya, es cultiva sobretot també a França (Alsàcia), i actualment també a la DO Catalunya, com també a Mallorca, el nord de Itàlia, Àustria, Austràlia, Califòrnia i l’Àfrica del Sud.

El grà de raïm és més aviat petit, esfèric i de color groguenc.

El seu grau alcohòlic ronda els 10º.

Les aromes primàrrieslingies que transmet són de llimona, mel, préssec, acàcia, romer, codonyat. Com que es tracta d’una varietat que produeix vins amb una bona acidesa, les notes de pomes verdes, pinya i pell de cítrics hi són presents. Ara bé, aquestes poden ser ben diverses segons el terroir  en el que es cultiva. Si el sòl és més de pissara, aquesta li aporta aromes minerals, fumades, terroses, etc. En canvi, en altres tipus de sòl fins i tot pot aparèixer l’aroma a alquitrà, notes florals o especiades. Com hem pogut veure dels països dels que prové i a on més es cultiva, s’adapta bé al fred. A Catalunya dóna vins secs, afruitats, frescos i florals, però amb menys contundència que a la zona d’Alsàcia o el Rhin.

El Riesling permet un bon envelliment en general, el qual està lligant tant a l’acidesa del vi com a la zona de producció. S’acostumen a beure de tres anys en endavant, tot i que és normal trobar vins d’entre 10 i 15 anys, i fins i tot que duren fins als 20 anys.

Alguns dels menjars amb els que sembla que marida són tant el peix com el marisc, carn blanca, menjar xinès, amanides, aperitius, postres a base de fruites. Què més hi afegiríeu?

Amb aquesta varietat, com també amb les de Gewürztraminer i Chardonnay, entre d’altres, es produeixen uns vins molt especials anomenats “de gel”, dels quals en parlarem al setmana que ve. Què us sembla??

Salut aVInturers!

Elisabet Cots Foraster.

Anuncis

2 pensaments sobre “La paraula de la setmana…EL RIESLING!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s