La paraula de la setmana…EL GEWÜRZTRAMINER!!!

Es tracta d’una varietat de raïm blanca. El seu origen no està clar del tot, però el seu nom està compost pel nom de traminer, que ve d’Itàlia i que és on es creu que primàriament es va traslladar, provinent de Grècia. Per altra banda, el prefixe alemany gewürz, que significa picant o especiat.

gewürztraminerÉs una varietat tradicional de la zona d’Alsàcia i Alemanya, però es cultiva en els seus països veïns com Àustria, Suïssa i Itàlia. Com també Austràlia i Califòrnia. Així doncs, podem veure com s’adapta bé a climes freds. Aquí alguns elaboradors l’han volgut aclimatar i es cultiva a la DO Somotano i Bierzo, a zones altes de la DO Penedès, i des de fa uns anys també a Andorra.

La brotació de la seva planta és bastant primerenca, encara que la verema sigui tardana. El seu cicle de maduració, doncs, és llarg.

Els seus grans de raïm són petits i són els que donen més color de tot als vins blancs. De forma ovoide i pell gruixuda.

La seva aroma madura i concentrada, recorda a flors blanques, pètals de rosa, litxis, liles, així com també fruites més aviat tropicals, a pell de cítrics i canyella. Fins i tot un toc picant, a pebre.

Els seus vins destaquen per tenir tendència dolça i un perfum molt intens que en ocasions s’arriba a confondre amb la varietat Moscatell. La seva acidesa és bastant dèbil, així que es tracta de vins que no suporten massa l’envelliment, i es recomana que aquest es faci més aviat en botella. Es caracteritzen també per la seva força alcohòlica, els quals poden arribar als 14 graus.

Si ho haguéssim d’harmonitzar amb algun menjar podria ser qualsevol plat que fos especiat, com l’Indi, així com també el xinès. I més específicament, amb foie gras, formatges forts i postres.

Prost aVInturers!

Elisabet Cots Foraster.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s