La paraula de la setmana…LA CONSTITUCIÓ DEL RAÏM!!!

Sabeu com se’n pot dir també del gotim de raïm? Carràs!, entès com a conjunt de fruits que pengen d’una mateixa tija.

Doncs endinsant-nos mica en mica en les seves parts, primerament es composa de:

  • LA RAPA. Podríem dir que és el que queda del gotim de raïm quan queda despullat. Representa un 3-6% del seu pes. És ric en tanins, potassi i aigua. I es pot utilitzar, o no, en la vinificació.

Si seguim, ens trobem ja amb el GRA, el qual està constituït bàsicament per 4 parts, que podem acabar de situar amb la foto:

constitució gra raïm

  • EL PECÍOL o PEDICEL: petita branca sobre el gra de raïm.
  • LA PEL·LÍCULA: representa un 8% del pes. Sobre aquesta s’hi adhereix la pruïna, on hi ha els llevats. Aquesta és la capa més externa d’entre les 6 i 10, de diferents cèl·lules, de les que està formada la pell. Conté cel·lulosa, pectines, proteïnes, tanins, però sobretot matèria colorant. Contés també substàncies aromàtiques.
  • LA POLPA: representa el 80-85% del pes. Conté majoritàriament aigua, però també sucres (principalment glucosa i fructosa), àcids orgànics (primàriament el tàrtric, màlic i cítric), sals minerals (la més abundant el potassi, i secundàriament hi ha el calci, el magnesi, el ferro i el coure), pectines (substància vegetal), vitamines, substàncies nitrogenerades (proteïnes) i enzims.
  • LES LLAVORS: representen el 3% del pes. Acostumen a haver-n’hi màxim 4 (1, 2, 3 o cap). Contenen dos composicions d’interès:
    • Oli: àcid oleic i linoleic, de excel·lents propietats i de baix contingut en colesterol.
    • Tanins: de marcada acidesa i astringència.
    • En general, a l’hora de vinificar, es deixen al fons del dipòsit i/o es treuen. En l’únic cas que s’utilitzarien seria per fer vins negres de criança, ja que els tanins verda que contenen, en la bóta tenen temps de madurar.

Com veieu, cada u hi aporta lo seu! Salut aVInturers!

Elisabet Cots Foraster.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s