La paraula de la setmana…EL TXAKOLI i la seva varietat HONDARRIBI ZURI!

S’ha de dir que la gastronomia està molt present en el País Basc. Amb  multitudinàries celebracions, concursos i exhibicions on hi predominen propostes culinàries com mongetes blanques, paelles, “putxeras” (guisat tradicionalment fet amb mongetes blanques, verdures, costelles i xoriço), patates, cargols, truites, bacallà i “marmitako” (patates i peix).

 TXAKOLI Ara bé, en el meu cas, una estada com la que vam fer tot caminant unes etapes del Camino de Santiago, el que ens recuperava eren uns bons pintxos amb la millor companyia d’altres peregrins que vàrem conèixer, i tot acompanyat d’un bon TXAKOLI, la beguda tradicional de les terres del nord del País Basc.

Aquest vi reuneix tres Denominacions d’Origen, la de Getaria, Bizkaia i Àlava. Es produeix també a Cantàbria, Burgos i alguns llocs de Xile.

Juntament amb els vins de la Rioja Alavesa i la Sidra, conformen les tres begudes típiques d’aquesta Comunitat Autònoma. Amb aquesta última comparteixen que s’han de consumir en el mateix any que s’elaboren, ja que es tracta de vins joves. A més, la seva forma de servir és peculiar. En els dos casos s’ha de servir de manera que el líquid toqui amb la vora del got i a una certa distància amb la botella, per aconseguir que l’oxigen de l’aire es barregi amb el propi carbònic de la beguda en qüestió i així s’aconsegueix la característica d’una beguda amb gas.

txakoli servit(ho vaig intentar…però he de seguir practicant!)

En general podem dir doncs, que és un vi jove, blanc, afruitat i fet de raïm verd el qual li dóna una lleugera acidesa.

La varietat més estesa és la HONDARRIBI ZURI, però també hi ha la hondarribi beltza i la munematza.

VARIETATS HONDARRIBI

Es tracta d’una varietat blanca. El seu origen el trobem a Espanya, al mateix País Basc. I la DO on més el cultiva és en la Getaria-Getariako Txakolina.

Les seves plantes són d’una fertilitat bona, encara que acostumen a tenir un baix rendiment. La seva brotació és tardana i admet podes curtes.

Pel que fa al raïm, els seus gotims són petits i molt compactes, i els grans són esfèrics i rodons i de color verd o d’un groc àmbar.

Produeix uns vins lleugerament carbonatats, amb una graduació alcohòlica que està entre els 10 i els 12,5º de vol. Les seves aromes primàries són a cítrics, fruita madura, herbes i flors.

maridatge txakoli

I per acabar, proposem alguns plats amb els que acompanyar aquest tipus de vi. Per exemple, peixos com el bacallà, o com he fet jo avui mateix amb un lluç al forn i una crema de verdures de primer! També amb anxoves, formatges, risotto de bolets, carns com el xai, espàrrecs, amanides, foie gras…entre d’altres! Ja sabem que això va lligat al paladar de cadascú, i a mi amb els pintoxs em va sentar de maravella!

Salut o “Topa”, que en diuen ells, aVInturers!!

Elisabet Cots Foraster.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s