RUTA DE VINS DO CATALUNYA A LA FESTA MAJOR DE GRÀCIA 2015!!!

fulletó ruta vinsHan acabat aquests dies on, al entrar al barri de Gràcia, pots transportar-te a París, Japó, a un zoològic, entre plantes carnívores, sentir-te dins la pel·lícula d’Avatar, o un pensador més i fins i tot voler entrar en un quadre i que et facin a tu “el beso”…entre molts d’altres, i tot això sense moure’t de Barcelona!

I de la mateixa manera, tanca la quarta edició consecutiva de la ruta de vins de la DO Catalunya dins la programació de la seva Festa Major tant popular, festa patrimonial d’interès nacional.

Qualsevol persona podia gaudir de diferents referències de vins de la DO Catalunya anant a cada un dels punts marcats, que coincidien amb carrers guarnits. Ara bé, si en volies saber una mica més, la sumiller d’aquesta DO dirigia els tastos per tots aquells amants que volguéssim tenir-ne més informació.

IMG_20150823_183653

La programació i tria per aquest any va ser la següent:

  1. 1. Pla de la Creu blanc del celler Rosell MirPLA DE LA CREU BLANC DEL CELLER ROSELL MIR A LA PLAÇA ROVIRA: un blanc fresc i elegant; varietat xarel·lo; amb aromes a anís, pera, poma, llimona; combina bé amb aperitius, arrossos, peix i marisc.
  2. 2. Plana d’En Fonoll blanc de la Coop. Sant Josep WinesPLANA D’EN FONOLL BLANC DE LA COOP. SANT JOSEP WINES: un vi blanc sec, afruitat i perfumat; coupatge de sauvignon blanc i moscatell d’alexandria; d’aromes intensos sobretot a notes tropicals (de pinya i préssec); queda bé amb formatges.
  3. 3. Visendra Parellada blanc de Bodegues VisendraVISENDRA PARELLADA BLANC DE BODEGUES VISENDRA: vi blanc suau de varietats principals xarel·lo, pansa blanca i parellada; és d’aromes intensos, començant amb fruites com, plàtan, pinya i mango, també a herbes com el romaní i fins a pètals de rosa; pot maridar tant amb amanida, pasta, arrossos i fideuà, cremes de verdures, com aperitius, formatges, peix i carn blanca.
  4. 4. Viña Heredad rosat del celler Segura ViudasVIÑA HEREDAD ROSAT DEL CELLER SEGURA VIUDAS: vi rosat elegant de varietats tempranillo i merlot; aromes d’intensitst mitjana on hi destaquen fruits vemells i també a préssec i pinya; els rosats queden bé amb algun formatge, peix, paella.
  5. 5. Ermita de Sant Gil negre del celler OlivedaERMITA DE SANT GIL NEGRE DEL CELLER OLIVEDA: vi negre suau de varietats carinyena i garnatxa negre; amb una aroma molt afruitada; és ideal per un aperitiu, com també amanides, formatges suaus, aus, peix i marisc.
  6. 6. Ca N’Estruc negre del celler Ca N’EstrucCA N’ESTRUC NEGRE DEL CELLER CA N’ESTRUC: vi negre amb un coupatge de tempranillo, syrah, merlot i cabernet sauvignon, perfecte per menjar amb carns vermelles, conill, embotits i formatges.
  7. 7. Cap de Ruc rosat d’agulla del celler RonadellesCAP DE RUC ROSAT D’AGULLA DEL CELLER RONADELLES: vi rosat fresc i aromàtic; varietats principalment samsó, i a més, syrah i garnatxa negre; destaquen les notes de fruita vermella madura, caramel; En general els rosats queden bé amb molts plats, però en aquest cas els formatges grassos són ideals.
  8. 8. Frizzante blanc d’agulla del celler BachFRIZZANTE BLANC D’AGULLA DEL CELLER BACH: és un vi d’agulla fresc 100% muscat; els seus aromes són intensos de notes florals sobretot de rosa, i també a cítrics com la lima, taronja o d’altres; es pot prendre en qualsevol moment del dia, però pot quedar bé amb aperitius i peix al forn.
  9. 9. Sorbet rosat del celler Martí Serdà a la Placeta Sant Miquel (Luís Antúnez)SORBET ROSAT DEL CELLER MARTÍ SERDÀ: vi rosat fet amb una selecció de garnatxa blanca i garnatxa negre, és el primer vi del món pensat per fer sorbets; d’aromes de flor blanca, o fruita com peres, pomes, maduixes; acompanya bé amb aperitius, amanides lleugeres, verdures, pastes, arròs de peix, carns blanques, paix i marisc.
  10. 10. AA Garnatxa negre del celler Alta AlellaAA GARNATXA NEGRE DEL CELLER ALTA ALELLA: vi fresc i golós 100% de garnatxa negre; amb aromes fruitals a préssec, pruna, maduixes; marida bé tant a l’aperitiu com el sobretaula, amb formatges, peix i marisc, arrossos o paelles i carn de caça.
  11. 11. Viña Sol blanc de Bodegues TorresVIÑA SOL BLANC DE BODEGUES TORRES: vi blanc sec, fresc i elegant de raïm de parellada i garnatxa blanca; amb aromes fruitals de poma, pinya, raïm, mandarina, com també a confitures i anís; es pot beure a l’aperitiu, amb amanides, formatges per untar, arrossos, peix i marisc.

He de dir que al principi vaig tenir una sensació de falta d’informació de funcionament, per part dels que semblaven ser de l’organització. Potser perquè, per defecte, pensem que tot s’ha de reservar i pagar amb antelació. Però tot era més fàcil i simple, només havies de ser una mica abans de l’hora marcada en el punt de la ruta, ser dels 30 primers, i aquests eren els que podien gaudir de l’explicació més propera de la sumiller i d’una copeta. Tot i així, si arribaves una mica més just, tenies la opció de demanar-te una copa a la barra (per un euro) i acostar-te al voltant de tots els amateurs. La qüestió era poder escoltar l’explicació i compartir l’experiència i qualsevol pregunta que et sorgís.

IMG_20150823_184254

El tast, en general, no dura gaire més de vint minuts. Començava amb una breu situació de la història, tradició i cultura dels vins que s’elaboren a Catalunya, a més de la creació de la DO i el seu funcionament. Com bé explicava la sumiller, la DO Catalunya és una de les 11 que hi ha al territori (a part de la DO Cava). És una de les més joves (fa 16 anys que funciona amb força en el mercat), però la que més embotella i exporta. La raó per la qual sigui la que més exporta és tant senzill com que quan estàs a l’estranger, els és més fàcil saber , a més també, de ser la més estranya d’entendre. Per què? Doncs perquè avarca tot el territori tradicionalment vitícola català, conviu amb la resta de DOs. Això vol dir que un mateix celler pot arribar a ser o elaborar vins de tres DOs diferents (Cava, Catalunya i qualsevol de la resta). Els que elaboren vins sota la DO Catalunya, segueixen un tipus de controls diferents, però en molts casos hi ha cellers que decideixen que una part del seu vi vol ser DO Catalunya ja que tenen un interès més aviat comercial. Té 35 varietats de raïm autoritzades (que en són moltes), el que fa que l’elaborador es pugui adaptar molt més a les necessitats del consumidor final.                  

I finalment, prosseguíem a degustar el beuratge que tant desitjàvem. Primer la fase visual, seguíem amb la olfactiva i acabàvem amb la gustativa. I que no falti!!, sempre queia la pregunta del maridatge!!

Us hi apuntareu l’any que ve??

M’agradaria tancar aquesta entrada amb dues frases de les campanyes promocionals de la DO: “Som d’on venim” i “A Catalunya fem vins des de fa més de 2500 anys, encara no els has tastat?”.

Salut aVInturers!!

Elisabet Cots Foraster.

Anuncis

2 pensaments sobre “RUTA DE VINS DO CATALUNYA A LA FESTA MAJOR DE GRÀCIA 2015!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s