La paraula de la setmana…ESPATLLERA VS. VAS!!

Durant l’any, mes a mes, s’han d’anar fent diverses feines a la vinya entre les quals, podar, llaurar, abonar, esporgar, i òbviament veremar, entre d’altres.

En aquest sentit doncs, existeixen bàsicament dos sistemes de conducció de la vinya, el més tradicional i lliure que seria el cultiu en VAS. I l’altre, el d’ESPATLLERA (o emparrat) el qual, amb pals i filats, es guia la vegetació de la planta com podeu veure en el dibuix.

espatllera vs vas

El sistema en VAS és l’establert des dels seus principis i que permet que les seves branques vagin creixent lliurement any rere any. Això si, mantenint-les a través de la poda, amb els braços ben repartits i orientats verticalment, i intentant que el raïm no quedi massa a prop del terra. Per tot això es necessita més mà d’obra sobretot, també, pel cultiu i la recol·lecció, i és un sistema que ha anat quedant més reduït pels costos més elevats que suposa.

I pel que fa al sistema d’ESPATLLERA, implementat fa ja uns quants anys, conforma una  l’estructura perquè s’hi embranquin els ceps de forma vertical. Està formada per uns suports rectes o inclinats i uns filferros horitzontals estirats entre els suports, on s’entortolliguen els sarments. Un dels objectius de la seva implementació ha estat la mecanització de les feines comentades anteriorment. És la manera que s’ha trobat per reduir els costos, i augmentar la productivitat. Ara bé, a més d’aquestes millores hi ha altres avantatges com la facilitat de fer els tractaments sanitaris de la planta, el cultiu i la poda, l’aprofitament del sòl, una millor maduració del raïm i en comparació amb el sistema de vas, reduir la mà d’obra.

en vas_eduald massana noya_espatllera_castell parellada(fotos del celler Eduald Massana Noya i del Castell de Peralada)

Actualment, en la majoria dels cellers tenen les vinyes cultivades amb el sistema d’espatllera. Però n’hi ha que en mantenen una part en vas. Així que, si pròximament feu una visita a algun celler ja sabeu sobre què més podeu preguntar, a veure si us en poden explicar coses!

Salut aVInturers!!

Elisabet Cots Foraster.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s