La paraula de la setmana…LA SYRAH!

syrahEncara que incert, el seu origen es creu que és persa. Se n’ha fet una important implantació al centre i sud de França, i Austràlia.

Es tracta d’una varietat de raïm negre. Actualment ja es cultiva bastant a Espanya, ja que és una varietat de qualitat i amb capacitat d’adaptació. En el nostre cas, un clima més càlid, fa que els vins siguin més fruitals que florals.  A Catalunya és autoritzada a les DOs Catalunya, Conca de Barberà, Costers del Segre, Montsant, Tarragona i la DOQ Priorat.

El seu cultiu resulta fàcil i a més, és resistent a malalties. Ara bé, el seu rendiment és baix. La seva planta requereix molt de sol i temperatures altes.

Els grans de raïm són petits i de forma ovalada. Tendeixen a tenir un color blau-negre, i la seva pell és més aviat fina.

Com a aromes primàries trobem el seu olor característic a violeta i fruits negres madurs com les mores, groselles, etc., així com també a pebre i llorer. Amb l’envelliment, sorgeixen olors a prunes, cuir, cacau, tabac, regalèssia, vainilla.

Els vins que se n’elaboren tendeixen a ser corpulents, de color porpra, d’aromes intenses i una acidesa elevada. I la graduació alcohòlica està entre els 13 i els 15 graus.

Els seus vins són bons acompanyants de formatges i embotits curats, carns a la cassola, rostides o guisades, així com també qualsevol de caça (cérvol, senglar i tot tipus d’aus). També qualsevol plat cuinat de forma especiada hi queda bé.

M’agrada descobrir com cada varietat té les seves peculiaritats i cada una hi pot aportar coses diferents a un vi! I a vosaltres?

Elisabet Cots Foraster.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s