Presentació de vins dins el programa de la Festa de la Verema de la DO Alella!!

I al setembre, amb l’alegria pròpia de l’època de verema, aprofitem per convertir-la en una festivitat arreu de diferents llocs de Catalunya. Coincidint amb la 31a mostra de vins de l’Empordà, de la qual vaig gaudir l’any passat, aquest any li toca a la DO a la qual visc, la d’Alella.

11992281_10154194363522586_30707901_nEntre visites guiades als diferents cellers, conferències i classes magistrals, trepitjada de raïm com a novetat, mostra gastronòmica i diferents maridatges de tapes i vi, entre d’altres…aquí, una servidora, va gaudir de la “Presentació de Vins DO Alella” on, com bé expliquen al programa, un representant de cadascú dels vuit cellers que formen la DO ens va presentat un vi. El criteri va estar divers: una novetat a estrenar, una anyada molt bona que es vol recordar, un clàssic o la insígnia de la casa. A més d’explicar-nos la naturalesa i peculiaritats del vi en qüestió, també els hem tastat junts i descobert el seu caràcter davant els sentits.

Els vins que hem tastat han estat els següents, amb el seu ordre:

  • Serralada de Marina Pansa Blanca Blanc Jove 2014. Amb vinyes de 120 anys, és millor deixar-lo un any en botella. Aromes afruitades, amargor suau.
  • Marqués de Alella Galáctica 2012. És semblant al de 2014 per el clima, on han deixat que la pell del raïm es cremi una mica, pel juny calorós, el que ha fet que hagin hagut de ser més curosos a l’elaboració, amb un procés més llarg deixant tres dies de més abans de clarificar i així aconseguir tocs més vegetals, fos més untuós i potent.
  • Alta Alella AA Lanius 2013. El seu consum òptim és al cap de dos anys. La criança queda integrada amb la fruita, no destaquen les aromes de fruita per sobre de les de fusta). És el vi amb el que van néixer al 2001 i mica en mica van buscant complexitat i elegància (cada any canvien unam ica els % de les varietats complementàries al coupatge amb 50% de pansa blanca).
  • Can Roda Sauló Blanc Criança Pansa Blanca 2010. Busquen complexitat amb la criança. El tenen una part amb bótes de roure francès, les quals li donen aromes més agressives, i una altra part amb barriques de roure americà, les quals li aporten aromes més dolces. En fan una baixa producció ja que el raïm és de gra petit, pell gruixuda i d’una acidesa interessat, el que fa que fa que la seva gradació alcohòlica sigui de 13º.
  • Joaquim Batlle Cupatge 2009. La del 2008 va ser la primera sense pas en barrica. Fan l’anomenada maceració pel·licular, amb el que aconsegueixen que el vi duri més temps en botella. En general ho deixen entre 1 i 2 anys amb lies, i aproximadament el mateix temps en botella. És de producció ecològica. Té un toc més salí i mineral ja que per la situació hi ha influència del vent del mar i el ferrer és de sauló.

11997854_10154194388262586_884377159_n[Aquí arriba el moment de canviar de color…]

  • Roura Roura Rosat Merlot 2014. Van buscar de fer-lo 100% merlot ja que és una varietat molt ben considerada i amb molt de caràcter a la polpa. Destaquen les aromes a fruita vermella, del bosc.
  • Bouquet d’Alella Garnatxa Negra 2014. Manté una part de les vinyes dels anys 60 i una altra part, dels anys 80. Segueix el sistema tradicional de com es fan els negres. Es fa per maceració carbònicaa per treure les notes fruitals i florals.
  • Alella Vinícola Marfil Escumós Moscatell Dolç 2010. El mètode que segueixen és el mateix que el del cava, amb la diferència que paren la fermentació abans que es fermentin tots els sucres. No es pot dir cava, ja que no entra dins la DO Cava per diversos motius. Una d’elles, que no utilitza les varietats permeses (utilitza 100% Moscatell). Té unes notes de cítrics i menta. Maridaria bé amb aperitius i postres no massa dolços.

presentacio vins do alellaTot va acabar amb un breu punt de vista sobre la verema d’aquest any. “Un any divertit”, “no saps per on agafar-ho”, “un any de sin prisa, però sin pausa”, “pinta bé, molt bé”, “t’obliga a estar atent”, “de menys producció, però més qualitat”, “any atípic, però amb pluges en moments molt clau”, “la sequedat ha ajudat a que hi hagi menys fongs”, “amb un juny i juliol on les plantes han patit una mica d’estrés”, “ja veurem a partir d’ara què passa”, “un any més sa”. I d’altres que es van destacar en un col·loqui on es va acabar creant un debat sobre com fer més visible aquesta petita, però acollidora DO.

És més important internacionalitzar els vins o que es coneguin pròpiament aquí? Tenen suficient capacitat els cellers actuals? L’han de conèixer també les altres Denominacions d’Origen?

En qualsevol cas, és cert que a nivell mundial es busquen nous beuratges, no coneguts, a preus bons i amb una certa coherència, hem de creure més en el nostre vi!! Ara bé, s’ha de sobretot potenciar aquí, així que ja sabeu què heu de fer quan aneu als restaurants si no en veieu a la seva carta de vins!!

Ànims, que aquest any han sortit 7 vins nous a Alella i només faltarien uns dos cellers perquè es pogués considerar una Denominació 100% ecològica!! Tot està en camí i tot és possible!! Ja diuen que en el pot petit hi ha la bona confitura, oi??

Bona setmana aVInturers!

Elisabet Cots Foraster.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s