La paraula de la setmana…LA VEREMA I ELS SEUS TIPUS!!!

Estant enmig de temps de verema, què us sembla parlar una mica dels diferents tipus o mètodes que hi ha?

Verema de "La vinya del Món" de bodegues Sumarroca, alt penedes, Catalunya, Espanya

Verema de “La vinya del Món” de bodegues Sumarroca, alt penedes, Catalunya, Espanya

Abans de tot simplement situar que la verema és el moment en què es cull el raïm i es transporta cap als cellers per tal de començar a elaborar el vi. Tot i que varia segons la zona, les varietats, condicions climàtiques, en general es fa de finals d’agost a finals d’octubre. Com ara explicarem, a alguns llocs la fan de nits ja que el raïm es manté més fresc i la pell més resistent. Això és important ja que, el raïm ha d’arribar el més net i sencer possible, sinó es poden arribar a començar fermentacions abans d’hora.

Aquí podríem encarar entre un “VS.” a la nocturna i la diürna, com també la manual i la mecanitzada. Com amb la majoria  de coses, tot té els seus pros i els seus contres.

Dos avantatges principals pel que fa a la verema nocturna, a favor de la diürna, és que guanyes en eficiència energètica i és més fàcil de preservar la qualitat del raïm. El most arriba més fresc al celler, es preserven més les aromes i s’eviten fermentacions precoces. A més, una de les primeres coses que s’han de fer quan arriba al celler, és refrigerar-lo. I amb la verema nocturna no fa falta, no cal arribar a refrigerar fins que arribi als 15º, que són els òptims i desitjats.

verema mecanitzada_pere riusPel que fa a la verema mecanitzada, dóna solució al cost elevat del personal que es necessita en cas de fer-ho manualment, a més que aquesta mà d’obra ha d’estar qualificada. A més, en aquest cas, la vinya ha d’estar en format del sistema d’espatllera (com vam explicar la setmana passada). Ara bé, de forma manual et permet fer vins amb garantia de més qualitat i és la que s’utilitza per fer els vins escumosos. Agafes i tries el raïm de forma més selectiva i exhaustivament el que veus més madur. En aquest cas, també podem tenir en compte la que s’anomenaria escalar que bàsicament consisteix en recol·lectar el raïm d’una extensió en moments successius dins el temps de verema, segons el grau de maduració.

A més, també podem tenir en compte que n’hi ha una altra, la tardana. Aquesta consisteix en retardar la verema expressament per augmentar el nivell de sucres.

Què us ha semblat? Ja anem sabent més coses de la feina que hi ha abans que el raïm no entri en celler per la seva posterior transformació en vi!

Doncs per acabar m’agradaria deixar-vos un dels capítols del programa “Entre Vinyes” que vaig trobar interessant. És aquest: http://www.rtve.es/alacarta/videos/entre-vinyes/entre-vinyes/2037193/ Espero que el gaudiu! 😉

Salut aVInturers!

Elisabet Cots Foraster.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s