La paraula de la setmana…LA VARIETAT MONSATRELL (MATARÓ)!!!

monastrell avinturat-01El seu origen el trobem a Bordeus, però és característica del País Valencià. És la segona varietat més important a Espanya, després de la garnatxa. La podem trobar principalment  a les DOs Alicante, Jumilla, Yecla, i a Catalunya, a Costers del Segre, Penedès i a Alella, on s’anomena Mataró. És dels únics llocs on es diu així, juntament amb Austràlia i Califòrnia.

Estem davant una varietat de raïm negre, dolça, molt aromàtica i de color intens. Tradicionalment s’utilitzava per fer vins rancis i de postres.

La seva planta podem dir que és productiva, de brotació tardana, sensible als àcars però aguanta bé altes temperatures i la sequera.

El gra de raïm és més aviat petit, esfèric, compacte, d’un color blau fosc – gris intens, de pell gruixuda que dóna una coloració violàcia, i que si l’haguéssim de menjar com a fruita, li notaríem un gust fort.

Els aromes que li podem trobar serien a pastisseria, fruites vermelles (gerds), a panses, figues, cireres, cacau, com també amb notes a espècies (pebre) i herbes.

Els vins que se n’obtenen tendeixen a ser de una graduació alcohòlica considerable. Tenen tendència a provocar una sensació d’astringència per la presencia de tanins, que li donen un toc aspre. Per això es recomana barrejar aquesta varietat amb d’altres com la garnatxa, la syrah o també l’ull de llebre, que a més li permetin fer una criança i suavitzar l’entrada en boca.

Si el vi que n’obtenim és negre, podríem conjuntar-ho amb carns vermelles a la planxa, estofats, formatges semi curats, gaspatxo, arrossos, pastes, llegums. També en podem tenir de dolços. Un dels que he provat, el Dolç Mataró del Celler Alta Alella, el que em van recomanar, i corroboro, és que marida bé amb xocolata, maduixes, fruits secs, postres en general o també en aperitius. Ara bé, també es pot prendre amb  plats que hi contrastin més com la cuina asiàtica, guisats de carn i/o peix, formatges més curats o blaus, amb foie queda espectacular…com sempre, però, acabem amb la conclusió que això va a gustos! Ja direu què en penseu vosaltres?!

Salut aVInturers!!

Elisabet Cots Foraster.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s