La paraula de la setmana…EL LLEVATAPS!!!

S’han utilitzat des de sempre els taps de suro per tapar les botelles de vi? Ha existit el llevataps des de llavors? Sempre s’han utilitzat única i exclusivament per obrir ampolles de vi?

No sé si “des de sempre”, però els grecs ja utilitzaven el suro per tal que les seves àmfores de vi quedessin tapades, van seguir-los els romans i fins el segle XVII quan França i Anglaterra van generar una demanda de taps de suro per la comercialització de les seves ampolles.

El més semblant al que ara entenem per obridor, no va arribar fins el segle XVIII. Fins al moment, a Anglaterra, hi havia una eina en forma d’espiral que servia per treure les bales dels fusells. Aquesta va servir d’inspiració per els destapadors que han anat sorgint fins l’actualitat.

En general, podem dir que és una eina de ferro amb un mànec i una barra en forma d’espiral que serveix per treure els taps de suro (o ara també de silicona), mitjançant diversos sistemes. Ara bé, n’hi ha de molts tipus, fins i tot en el cas del cava o altres espumosos els quals es poden treure amb la mà, hi ha llevataps específics.

Aquests són alguns dels destacats que s’utilitzen més (o és més fàcil que podem tenir a casa):

DE CAMBRERO o DOS TEMPS

MANUAL DE PALANCA D’ALES o VENTALL

DE LÀMINES

 de dos temps o cambrer  manual modern  de palanca  d'ales  de làmines

És un dels més utilitzats i pràctics, la perforació es fa com la del manual, però et permet fàcilment treure’l de forma vertical sense gaire esforç.

El mànec té forma de T, s’ha d’enroscar l’espiral tot perforant el tap i, tot aguantant bé l’ampolla, estirar amb força. Pots treure el tap en qüestió de 3 segons. Una vegada col·locat i subjectant-lo en el coll de la botella, el mecanisme permet treure el tap amb tan sols dos moviments. Disposa d’una rosca amb la que perfores el tap, a mesura que enrosques l’espiral les ales pugen i acaben fent  de palanca.

Es tracta de dues làmines, una més llarga que l’altra, que s’introdueixen entre el tap i el coll de l’ampolla i ajuden a treure el tap amb moviments rotatius.

I m’agradaria mostrar-vos-en alguns d’altres, tot i que segur que en trobareu molts més:

DE PARET

SCREWPULL

PUIGPULL

 de paret  screwpull  puigpull

En general s’utilitzen en llocs de de restauració ja que són més grans que els domèstics. Van clavats a la paret i fan de palanca. El seu funcionament és senzill.

Amb la maneta de dalt fent-la girar, perfores verticalment des del centre del suro, així evites fer malbé els laterals. S’utilitza sobretot per vins vells.

S’ha de tenir una mica de pràctica i precisió al perforar el tap, però després et facilita extreure’l fàcilment de forma vertical i sense fer malbé el tap.

I per acabar, algú ha sigut tant afortunat de no trobar-se mai sense un obridor a mà?? Doncs pels que siguin com jo, que us hagueu trobat entre amics o parella o família fent un pícnic, una barbacoa, alguna nit especial al mar o muntanya, etc…i heu pensat en un bon acompanyant més, com el vi, però no en un obridor, aquí us deixo un vídeo que us proposa ni més ni menys que 10 alternatives per no quedar-vos amb les ganes de gaudir d’una copeta:

https://www.youtube.com/watch?v=HruJ2DQ2hZM

Salut aVInturers!!

Elisabet Cots Foraster.

Anuncis

2 pensaments sobre “La paraula de la setmana…EL LLEVATAPS!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s