La paraula de la setmana…ELS DEFECTES DEL VI!!!

Segurament més d’un us haureu preguntat també, quan i com saber quan un vi està en bon estat. Ja pot ser abans de servir-lo si teniu convidats, o bé quan us porten el vi a un restaurant.

El qualificatiu que més s’utilitza quan un vi ens sembla que està en mal estat és el de “picat”. Aquest seria el mateix que dir que està “avinegrat”, el que passa quan en el vi li entra massa oxigen.

Abans de tot hem de tenir clara la diferència entre una olor que ens agradi més o menys i un vi que faci bona o mala olor. Per exemple, els que són de varietat cabernet tendeixen a olorar a pebrot (hi ha qui especifica el tipus o que puntualitza l’olor a  escalivada o d’altres). A algú pot ser que particularment no li agradin els pebrots ni l’escalivada, i per tant tampoc la seva olor. Això no vol dir, però, que el vi faci mala olor i estigui en mal estat.

Els defectes poden provenir de la verema o de l’elaboració. Pot ser que els raïms siguin  massa verds i llavors massa àcids, amb excés de maduració i per tant massa dolços, insípids, amb falta de brillantor i acidesa. També hi ha els que no completen la maduració perquè són afectats per el míldiu el qual afecta a les fulles (pobres en sucres, alta acidesa i poc colorant), o bé per  l’oïdi on els grans queden petits i esquerdats. Hi ha altres casos com que el cultiu hagi patit una pedregada, fotes ventades prolongades o massa pluja i per tant enfangament. I, entre d’altres, trobaríem problemes en el procés de fermentació (incompleta o amb presència de sofres) o en el trasbals o estat dels recipients. També podem trobar les seves causes en la seva conservació, ja sigui perquè s’hagin guardat molt de temps en vertical, en llocs on hi pateixen canvis de temperatures, etc. En aquesta imatge n’hem destacat els 5 més comuns o fàcils de detectar:

defectes vi 2

Entre d’altres, es poden donar per defectes de l’origen del suro de l’alzina, o cellers humits, ambients tancats o poc ventilats, l’estat de la fusta o barriques velles o no higienitzades. Vins que queden massa temps exposats amb oxigen, mal tancats o ampolles en posició vertical que fa que el tap s’assequi i permeti el pas d’aire. Un excés de diòxid de sofre, que s’utilitza com antioxidant i antisèptic.

De defectes n’hi poden haver molts. Jean Lenoir, va crear fins i tot una gamma tant d’aromes com exclusivament uns potets per identificar els defectes. Són AQUESTS.

Us heu trobat mai en un cas d’obrir o tastar un vi que estigues en mal estat? Quin defecte li heu trobat? Esperem que no passi massa! Sinó, en qualsevol cas, ens pot ajudar a treballar l’olfacte i saber distingir-los dels altres aromes!

Salut i bones aromes aVInturers!

 Elisabet Cots Foraster.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s