La paraula de la setmana…EL MOSCATELL!!!

moscatell avinturat-01El seu origen el trobem a Alexandria, podríem dir que van ser els musulmans que la van portar a la Península Ibèrica. Ara bé, és una varietat que ja la cultivaven en època dels grecs i romans. És un cep que té moltes variants i es cultiva des d’arreu d’Europa, sobretot a França on és coneguda com a muscat d’Alexandrie i Itàlia amb el nom de moscato di Pantellaria. Com també al nord i Sud-Àfrica on és conegut amb el nom de hanepoot, Austràlia que l’anomenen godo blanco i a Califòrnia. A Espanya es conrea espacialment a València, Màlaga, Cadiz, Alicante i Canàries, i concretament a Catalunya a la Conca de l’Ebre i al Penedès.

Es tracta d’una varietat de raïm blanca, molt aromàtica i amb un contingut en sucres considerable. Busca el sol, una terra humida i la influència del mar. Bona part també es destina al seu consum directe com a raïm de taula.

De grans de raïm n’hi ha de grans i de petits. Són de forma ovoide. El seu gust dolç i olor recorden al mesc, nom pel què etimològicament es diu així. És de color groc pàl·lid, i la petita part que existeix com a varietat negre, de color morat.

La seva aroma recorda sobretot a panses, flors blanques, mel, espècies.

Se n’obtenen vins dolços i de graduació alcohòlica alta, com també s’utilitza per fer cupatges ja que suavitza l’acidesa d’altres varietats. Predominen les notes florals en boca, com a pètals de rosa i flors de taronger. El seu color pot variar molt dins de tenir tons daurats, que poden ser més forts o més clars.

Particularment, per l’elaboració del vi dolç es deix assolellar el raïm per tal que augmentin els sucres, s’atura la fermentació per tal d’afegir un altre vi en el procés, o es pot fer una fermentació més lenta i parcialment en ampolla, per al que el sucre no es converteixi totalment en alcohol.

Tradicionalment el prendríem amb postres, fruits secs, galetes, xocolata. Però per contrast, pot realçar molt els gustos amb foie, formatges blaus, etc. Ja direu com ho combineu vosaltres?! 😉

Elisabet Cots Foraster.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s