La paraula de la setmana…la TEMPERATURA del vi!!

Hi ha varis factors que ens poden acabar de fer gaudir d’un bon vi. Podem començar amb un tòpic i que no té a veure amb el beuratge en si, però que no hem de menystenir!!, i és una bona companyia amb qui compartir-lo. Seguiríem amb el que sembla una obvietat, que seria la qualitat del vi i la seva bona conservació. Per tal que es compleixi aquesta segona, en termes generals, el vi ha d’estar ben embotellat, etiquetat i tapat, a més de guardar-lo en un lloc on no hi hagi masses canvis de temperatura (i que aquesta no sigui gaire elevada), i que l’ampolla estigui en posició horitzontal. I per acabar, entre d’altres, destacaria la copa en la que el prenem i la TEMPERATURA. Tant una com l’altra ens ajuden a mantenir i realçar les aromes que es busquen amb l’elaboració de cada vi. Avui ens centrarem en la última.

Segurament la majoria tenim la concepció que els blancs s’han de prendre a menys temperatura que els negres, i l’explicació rau en els efectes que hi tenen el fred i la calor. En el primer cas, redueix la percepció d’acidesa, excés de dolçor dels sucres i alcohol, que potser són característiques més pròpies dels blancs. Per contra, els negres, que tenen presència de tanins els quals poden aportar més amargor al vi, és la calor qui ho modera i en canvi, realça una mica d’acidesa i la sensació de sucres i alcohol en boca.

Les temperatures òptimes de servei del vi bàsicament són les següents:

  • Caves: entre 6 i 8º
  • Blanc jove: entre 7 i 10º ( a menys de 7 graus la copa s’entela fàcilment i no es poden apreciar la transparència ni els matisos del color).
  • Blanc criança: entre 10 i 12º
  • Blanc dolç: a 5º
  • Negre jove: entre 12 i 14º
  • Negre criança: entre 14 i 16º
  • Reserves o gran reserva: a uns 17º (19º com a màxim)
  • Rosats: entre 10 i 12º
  • Licorosos: entre 12 i 14º

S’ha de tenir en compte que el vi, un cop a taula augmenta 2 graus aproximadament. Així que és val tenir-lo en fred per uns graus més, sabent que mica en mica s’anirà escalfant. I per altra banda, que també és diferent l’estació de l’any en la que ens trobem, on les temperatures ambientals també canvien. I per tant, a l’estiu podem refredar una mica més del compte el vi abans de servir-lo, per exemple.

Una manera ràpida de refredar un vi sense haver-lo de posar al congelador o  nevera (per ordre):

  1. Aigua freda
  2. Gels
  3. Sal (sobretot lo últim, per sobre)

termometresUn utensili per tal de garantir i comprovar aquesta bona temperatura, és el TERMÒMETRE. N’hi ha de diferents tipus. Des dels tradicionals de mercuri que es posaven en el vi un cop obert, però que actualment estan prohibits, fins als digitals. Dins aquests últims podem trobar-ne bàsicament de dos mecanismes. Dins els primers, cada marca té les seves prestacions: poden indicar-te simplement la temperatura, o fer un “piip” quan està en la seva temperatura òptima, indicació del temps que necessita d’oxigenació i cronòmetre de temps enrere, etc. I el segon i el més precís actualment, és el que té un punter infrarojos el qual et permet saber els graus a distància, sense haver de tocar la botella (i per tant escalfar-la) ni obrir-la.

Jo us presento el que me va regalar el Nadal passat, que és dels que capten la temperatura a través del vidre:

12244097_10154344408277586_954135328_n

Salut aVInturers!!

Elisabet Cots Foraster

Anuncis

4 pensaments sobre “La paraula de la setmana…la TEMPERATURA del vi!!

  1. Molt interessant, tot i que es serveix a taula al moment si que puja la temperatura si.
    Lo que més feixuc d’heu ser és quan al celler han de girar totes les botelles!
    Fa poc vaig passar pel Priorat, la terra del millor vi tot i hi està en inferioritat en nombre de Ha a causa de la orografia, si hi comparem amb El Penedès! 😉

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s