La paraula de la setmana…l’ULL DE LLEBRE!!!

Tempranillo avinturat-01És la varietat de raïm negre per excel·lència d’Espanya. El seu origen és difús, algú la situa a La Rioja, però també es diu que la van portar cap aquí uns monjos de Borgonya, que es va plantar després que els àrabs marxessin. Es cultiva també al País Valencià, a Catalunya sobretot a les DOs Conca de Barberà, Costers del Segre i Penedès, i a Portugal és coneguda com tinta roriz. Rep molts noms diferents: tempranillo a La Rioja, tinto fino o tinto del país a Ribera del Duero, cencibel a Castilla-La Mancha i a Madrid (o també tinto de Madrid), tinto fino i tinto del país a Castilla y León. El seu cultiu és cada vegada més extens arreu del món.

La seva planta, per una banda podem dir que és forta ja que és resistent a les gelades, com també a les plagues i malalties. Però per contra, és sensible a la sequera i al vent.

Els gotims són compactes i allargats, així com els grans de raïm són de mida mitjana, rodons, de pell gruixuda i d’un color negre blavós intens. La rapidesa amb la que el seu fruit madura retre honor al seu nom en castellà tempranillo.

Hi trobem aromes a fruits vermells del bosc (gerds, mores, groselles, etc.), prunes negres, figues. I més concretament, com a terciàries, hi podríem apreciar vainilla, canyella i altres espècies, pa torrat, cafè, tabac i altres fumats.

Se n’obtenen vins de gran qualitat, molt aromàtics en nas i fruitals en boca. També es caracteritzen pel seu color robí. Amb una graduació alcohòlica alta, però equilibrats, de baixa acidesa. Té un bon envelliment amb roure com també es conserva molt bé en ampolla ja que es tracta de vins que se’n diuen estables, amb un baix nivell d’oxidació. I habitualment se’n fan coupatges sobretot amb varietats com Cabernet Sauvignon, Garnatxa, Merlot i també Syrah. 

El vi que dóna, tot i ser de baixa acidesa, equilibrat, afinat, etc., hem de tenir en compte que en general són vins potents, amb cos i estructura en boca, són vins generalment de criança (tot i que amb aquesta varietat també se’n facin de joves i de rosats).

D’aquesta manera, deixem anar una proposta de plats amb què combinar-ho com carns de caça, embotits, guisats de carn, formatges curats, així com també plats de cuina hindú ja que són bastant especiats. Què us sembla?

Salut aVInturers!!

Elisabet Cots Foraster.

Advertisements

2 pensaments sobre “La paraula de la setmana…l’ULL DE LLEBRE!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s