La paraula de la setmana…EL DECANTADOR!!!

decantadorQuè és un DECANTADOR?  No és més que un recipient de vidre bàsicament amb un coll llarg i base ample ovoide, com podeu veure a la fotografia, que ajuda a oxigenar el vi abans de servir-lo.

Què és això de decantar i per a què serveix? Doncs, és un mecanisme per traspassar el vi de l’ampolla. Té sentit fer aquest procés amb vins que hagin tingut un llarg envelliment i que per tant, probablement pugui tenir algun pòsit. A més, aquests acostumen a ser vins que al estar tant temps en botella, necessiten un contacte brusc amb l’oxigen per tal de obrir-lo i que surtin potenciades les aromes terciàries (o buquet).

Quins són els passos? Seguidament he enumerat els passos que fan sobretot els professionals en restaurants, per tal que us en feu una idea. Però no us espanteu. Si ho heu de fer a casa, amb que l’utilitzeu per fer la decantació del vi, podem fer-lo girar una mica per acabar de oxigenar el vi i el deixem reposar o directament servir, ja en tindrem prou.

cistell de vímet

  1. Mise en place: preparació del decantador, el cistell, les copes, els platets, l’espelma, els mistos, cendrer, l’obridor, un tovalló.
  2. Elecció de la copa en funció del vi.
  3. Presentació de la botella (sempre en horitzontal) i s’expressen les característiques del vi (nom, anyada, varietats, DO…).
  4. Tallar la càpsula (sempre sencera) en dos moviments i per sota del broc (gollete), i es deixa en un platet.
  5. Netejar la boca de la botella amb el tovalló.
  6. Treure el tap (sense perforar el suro ni sorolls).
  7. Olorar el tap en el llevataps.
  8. Treure el tap de l’espiral amb el tovalló i presentar-lo al client en un plat
  9. Netejar altra vegada la boca de la botella.
  10. Olorar el vi en copa tastavins, aconsellem la decantació i preguntem al client si el vol provar abans de decantar-lo.
  11. Envinem el decantador amb el vi de la copa tastavins
  12. Tornem a posar el vi del decantador al tastavins (i tornem a olorar el vi)
  13. Encendre l’espelma (sempre amb els mistos)
  14. Iniciar la decantació (amb o sense cistell). El decantar s’agafa sempre per la part de baix.
  15. Presentar l’ampolla de peu en un platet.
  16. Donar a tastar el vi a la persona que l’ha demanat
  17. Servir el vi als clients
  18. Apagar l’espelma sense fer fum (amb el misto, mullant-lo amb la cera, mai bufar).
  19. Recollida del servei en bandeja

OXIGENADORÉs necessari fer aquest procés? Com ja hem dit més amunt, per començar si ho fem a casa no tenim per què fer tot el procés. A més, no tenim per què tenir tots un decantador i hi ha estris més senzills com els que presentem aquí a baix. En general els podem anomenar airejadors. N’hi ha tant aplicables al coll de l’ampolla, com en la copa de vi. Fa dos nadals que a mi em van regalar aquest segon i va molt bé.

Queda alguna altra recomanació? Per aquests curiosos que no en teniu mai prou, dir-vos que si la botella ha estat guardada en horitzontal, tenir el vi un parell de dies en vertical i evitar que el pòsit estigui a dalt. Una vegada decantat, s’ha de deixar un màxim de 1 o 2 dits de vi a la botella. I pels que ja vulguin saber el “colmo” del protocol del servei del vi, van primer les dones, de més gran a més jove, i l’últim, el que hagi demanat i tastat el vi.

Ho heu vist fer alguna vegada? Teniu decantador a casa? Ja explicareu les vostres experiències!

Salut aVInturers!

Elisabet Cots Foraster

Anuncis

3 pensaments sobre “La paraula de la setmana…EL DECANTADOR!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s