La paraula de la setmana…EL COLOR!!!

El color és un atribut d’un vi, que mirem en la primera fase del tast, la visual. Pel que fa al seu aspecte, que correspon a la radiació lluminosa de l’espectre visible que reflecteix. És per això que es remarca la importància de tenir un fons blanc amb el que observar-ho.

gamma colors vi TANINO TANINO

Atenent a aquesta atribut, els vins es classifiquen en blancs, rosats i negres. Com en el cas dels gustos i es aromes, el vocabulari usat és molt ampli. Alguns dels termes més corrents són:

  • VINS BLANCS:
    • Clar: sinònim de vi blanc, amb poc color.
    • Color de palla: vi d’aquest color.
    • Daurat: vi de color daurat.
    • Esmorteït: quan no és brillant, li falta vivesa.
    • Fosc o fosquejant: expressió d’un defecte.
    • Grogós: coloració massa acusada per a un blanc. És defecte.
    • Incolor: pràcticament sense color.
    • Madeiritzat: que s’assembla als vins de Madeira, oxidats i de color d’ambre clar.
    • Marfil: amb el to del marfil o ivori.
    • Or vell: tint d’alguns vins blancs, envellits i densos.
    • Verdós: vi amb un lleuger reflex verd quan la llum el toca plenament.
  • VINS NEGRES:
    • Ambre: daurat molt fosc. Aplicat als rancis i també als licorosos.
    • Dens: de color molt intens, pujat de to.
    • Moratós: que presenta tons morats. Generalment indica joventut del vi.
    • Porpra: vermell intens, amb tons violacis.
    • Roig robí: indica la vivesa dels tons vermells.
    • Teula: coloració típica dels negres envellits, amb tons ataronjats.
    • Trencat: expressa defecte, indica alteració profunda de la matèria colorant.
  • VINS ROSATS:
    • Cirera: tonalitat ataronjada de molts rosats.
    • Claret: fronterer entre rosat i negre, generalment es refereix a un negre poc acolorit.
    • De pell de ceba: de color rosa molt pàl·lid.
    • Robí: tons més vermells que els cirera.
    • Ull de perdiu: dit dels rosats forts, intensos i una mica embrunits.

El color dels vins evoluciona amb el pas del temps: els blancs, amb el pas del temps, viren cap cap els tons marronosos. En canvi, quan els negres són joves hi predominen els tons vermell-violeta i els moratosos. Els negres envellits, en canvi, tenen tons menys intensos, més ataronjats i de color teula.

colors vi VEREMA

A més, hi ha una altra característica que s’utilitza quan es mira el color. Es tracta de la CAPA (com veureu indicat en la foto de www.verema.com). Aquesta fa referència a la opacitat del vi. I com ho mirem? Doncs inclinant la copa i posant-hi un dit darrere. Depenent de si ens el veiem molt, l’intuïm o no el veiem gens, determinarà que sigui de capa baixa, mitja o alta (respectivament).

I per acabar, dir-vos que la mesura objectiva del color d’un vi es fa amb un aparell que s’anomena vinicolorímetre.

Espero que tingueu un Nadal ple de colors i alegria!! I vins negres, blancs, rosats, cava…però sempre bevent en moderació!

Salut aVInturers!!

Elisabet Cots Foraster

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s