La paraula de la setmana…LA BOMBA DE BUIT!!!

Una de les preguntes més comunes que ens fem, gira al voltant de com conservar i quant de temps es pot guardar el vi un cop ja hem obert l’ampolla.

És veritat que l’oxigen en petites dosis, com quan els vins envelleixen en barriques, ajuda en el procés de la criança. Però una ampolla una vegada oberta, amb el contacte amb l’oxigen fa que comenci el procés de oxidació i que molts dels components del vi es volatitzin.

Una de les recomanacions més comunes i pràctiques és la de utilitzar la “bomba de buit” per als vins, o el “tap hermètic” en el cas dels espumosos. De models n’hi ha molts, però la funció és la mateixa: protegir el vi de l’entrada d’un excés d’oxigen i per tant, la seva oxidació.

taps - bomba buit

 

taps hermetics cava

Amb aquest accessori, aconsegueixes conservar durant més temps les ampolles obertes. Et permet treure l’oxigen (a la vegada que et fa de tap) i reduir el procés d’oxigenació, a més de conservar de manera òptima les característiques de cada vi durant més dies. S’ha de tenir en compte que també va bé de guardar-la a la nevera, ja que el fred fa que el procés d’oxigenació sigui més lent) i en posició vertical (cosa que abans d’obrir, sempre ha d’estar en posició horitzontal).

bomba de buit

El funcionament és el següent: es tapa l’ampolla amb un tap de goma i es bombeja de 10 a 20 vegades (depenent de la quantitat de vi que quedi a l’interior de l’ampolla), i finalment avisa amb un “clic”.

Per acabar, doncs, podem dir que en general el vi negre jove dura fins a una setmana perquè s’oxida amb més lentitud per contenir més tanins; el blanc, rosat i negre envellit, uns tres dies; i l’espumós no més de un dia o un dia i mig.

Tot i que la principal recomanació és que és millor que si obriu una ampolla, la compartiu i gaudiu sencera, amb moderació…no heu de patir pas si no us la voleu acabar! Què us sembla?

Salut aVInturers!

Elisabet Cots Foraster.

Anuncis

2 pensaments sobre “La paraula de la setmana…LA BOMBA DE BUIT!!!

  1. Una bona recomanació, hi ha el típic vi de les gran ocasions que s’acaba al moment i cap problema, però després hi ha qui el consumeix en petits sorbets i aquest recurs pot ser molt útil!

    Salut Eli! 😉

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s