La paraula de la setmana…LA CINSAULT!!!

De bones a primers el seu nom pot ser que no ens soni. El seu origen el trobem a França, tot i que també s’ha plantejat que vingui d’Àfrica. Actualment es cultiva també sobretot a Turquia, Sudàfrica, Australià, Italià, Xile, Argentina y Estats Units, particularment a Califòrnia.

cinsault

Rep molts noms diferents, a Sudàfrica l’anomenen HERMITAGE, aquella que creuant-la amb el Pinot Noir van crear la varietat de la que parlàvem la setmana passada, la Pinotage. Aquí parlem de la CARINYENA o SAMSÓ.  És tradicional del Penedès, però a Catalunya també es cultiva a les DO Conca de Barberà, AOC Costers del Rosselló, DO Costers del Segre, DO Empordà, DO Montsant, DO Tarragona i DO Terra Alta.

fulla carinyenaLa seva planta és bastant productiva i la seva brotació lenta, el que fa que no sigui sensible a les gelades. A més és resistent a la sequera, encara que amb la humitat agafa malures.

Els gotims són compactes i petits, i els grans són mitjans. De color blau negre i si el mengéssim com a raïm, te un gust dolcet.

Aporta normalment aromes a panses, pruna, fruita compotada o en almívar.

Els vins que dóna són  frescos, fruitals, elegants, amb poca intensitat de color. S’acostuma a utilitzar per vins rosats, i poques vegades se’n fan vins monovarietals. Acostuma a suavitzar l’amargor i tanicitat de varietats com la garnatxa, syrah i cabernet sauvignon, amb els que es fan bons cupatges. La seva acidesa és mitjana, ja que es troba i cultiva bé en climes càlids

Combina molt bé amb plats mediterranis com arrossos o guisats i altres plats cuinats amb herbes mediterrànies.

Salut aVInturers!!

Elisabet Cots Foraster

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s