La paraula de la setmana…la MACERACIÓ CARBÒNICA!!!

Es fa durant el procés de fermentació? Abans? Després? Que es digui carbònica significa que s’afegeix CO2 ? Quan? Són més frescs els vins? Què aconsegueixes amb aquest procés?

Doncs no aniríeu tant desencaminats! Anem per parts. La maceració, en general, és el procés pel qual aconseguim extreure unes de les qualitats més importants en l’elaboració del vi, el color i aromes. Es deixa el most (abans de fermentar) en contacte amb la resta de parts sòlides (polpa, rapes, llavors, etc.) en un mateix dipòsit, que pot ser tant d’acer com de fusta. És un procés que pot durar entre 1 i 4 setmanes. N’hi ha de diferents tipus (en fred, en calent de la verema, en mig del procés enriquit amb alcohol, pel·licular …), però avui ens centrarem en la “CARBÒNICA”.

maceració carbònica

(Foto del procés de maceració carbònic de Llumac)

Aquesta última, es tracta d’una tècnica que consisteix en posar els grans de raïm sencers en una tina, en la que s’hi pugui aplicar una certa pressió (de 2 atmosferes) i s’hi mantingui el fruit sense oxigen, és a dir en una atmosfera de CO2.

La fermentació que es comença amb aquest procés, és l’anomenada anaeròbica (sense oxigen). Per contra, la aeròbica és la que té presència de oxigen, a la qual passem després del 7 o 10 dies passats de la maceració. El raïm explota (de la saturació de CO2), es desencuba, premsa i llavors fermenta amb els llevats.

Com són els seus vins? Doncs d’un color violeta brillant. Frescs, lleugers, llaminers, fruitals, fàcils de beure i maridar. Amb aromes i sabors on surten el caramel, llaminadures, amargor i astringència equilibrats

I per acabar, alguna recomanació. S’han de consumir joves, ja que s’oxiden amb facilitat i queden llavors gustos verdosos, vegetals i astringents.

 

Salut aVInturers!

Elisabet Cots Foraster

Anuncis

3 pensaments sobre “La paraula de la setmana…la MACERACIÓ CARBÒNICA!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s