La paraula de la setmana…l’ACIDESA!!!

copa sistema nerviosL’acidesa, és una de les característiques més importants en la elaboració d’un vi. Aquest element és com el nostre sistema nerviós. Està present en tots els vins (encara que posant èmfasi als blancs), i els aporta frescor i vivacitat.

Com sempre, els excessos no són pas bons, i en el cas de l’acidesa passa el mateix. Un excés d’aquesta farà que notem la seva verdor, que denotarà la falta de maduresa del raïm al recollir-lo. L’acidesa “aprima” els vins, els hi resta cos. Ara bé, una massa baixa acidesa pot fer que un vi sigui pla, no tingui forma, i tampoc volem això.

Aquesta acidesa està composta de diferents àcids, que ens els podem trobar en estat lliure (que són els derivats del propi raïm à són el màlic, el tàrtric i el cítric ) o en estat compost (derivats de la fermentació à són el succínic, acètic i làctic). Les fermentacions contribueixen a la transformació, desaparició o aparició dels diferents àcids. Un clar exemple del que ja hem parlat és el de la fermentació malolàctica, amb la que passem de l’àcid màlic al làctic, us en recordeu?

àcid

Dos altres conceptes a diferenciar són l’acidesa total i l’equilibri de l’àcid amb altres substàncies. La primera es refereix a la suma dels efectes dels àcids presents al vi. Influeix directament a la bona conservació. I pel que fa a l’equilibri de l’acidesa amb altres substàncies (alcohol, tanins i sucres), influeix fonamentalment en el gust del vi.

Salut aVInturers!

Elisabet Cots Foraster

Anuncis

3 pensaments sobre “La paraula de la setmana…l’ACIDESA!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s