CURIOSITATS

1. Què és el RESVERATROL i què te a veure amb el vi? 

resveratrolÉs un component present en la pell del raïm i en el vi és un potent antioxidant, antibiòtic, antiinflamatori i anticancerigen. Durant anys es va utilitzar en la medicina asiàtica amb assiduïtat i avui dia està considerat com una de les substàncies naturals que preveu malalties cardiovasculars i pulmonars, retarda l’envelliment de la pell, prevé contra el càncer, reforça la capacitat muscular per a l’exercici i intervé en processos metabòlics que protegeixen contra l’obesitat. Està present principalment en vins negres, com a conseqüència de mecanismes defensius de la vinya contra determinats fongs que afecten la planta i queden acumulats a la pell del raïm.

2. Qui cultiva el 75% de la producció mundial del SURO? Quin paper hi té Catalunya?

suroDoncs entre Portugal i Espanya. Dins d’Espanya, les zones de més producció són: Extremadura, Huelva, Cádiz i Girona. I en el cas concret de Catalunya, a escala mundial s’estima que el 10% dels taps de vi i el 60% dels taps de cava es fabriquen aquí, i que el 50% de la producció catalana es dedica a l’exportació.

3. Per què es posen rosers al final de les rangleres de les vinyes?

rosers vinyaDoncs perquè els rosers són una planta més sensible a fongs i altres malures. D’aquesta manera serveix d’alerta de cara a les afectacions que pot tenir la vinya, i s’hi pot posar remei a temps.

4. Quantes atmosferes de pressió arriben a tenir els vins espumosos?

cava (1)

Entre 5 i 6 (en compataració amb un cotxe, que en té 2). És el sucre el que ho provoca. En el cas dels espumosos, cas contrari als vins, sí que es poden afegir sucres. Se n’agreguen uns 24 grams per litre.

5. Qui és la mare dels vins que té 8.000 anys?

vitis viniferaEncara que existeixin difenets varietats de raïm, la majoria provenen de la mateixa família. Procedeixen de l’espècie Vitis Vinífera, la qual es va cultivar per primera vegada a Iran, Georgia i Armènia fa 8.000 anys. Així que, els diferents tipus de raïm comparteixen informació genètica.

Per exemple, la varietat de raïm Merlot està íntimament relacionada amb el Cabernet Franc, el qual és una de les mares del Cabernet Sauvignon. Aquesta última va ser concebuda per el Sauviggnon blanc, que és fill de la Traminer (Gewurztraminer) també progenitor de la Pinot Noir, mare del Chardonnay…i així va continuant l’arbre genealògic del vi.

6. D’on prové la paraula francesa “sommelier”?

sommelierA la França medieval, els senyors quan fèien un viatge, com que aquest era llarg, encarregaven a una persona la responsabilitat de guardar els seus béns, ja que aquests eren bastants i a més, de gran valor.

En aquell moment n’existíen de diferents tipus. De vi, d’armes, de pa…en qualsevol cas s’encarregaven del transport, proveïment i manteniment d’estoc en els magatzems dels castells. Amb el temps van passar a encarregar-se només del transport del vi. En aquell moment el transport es feia amb bèsties de càrrega, que en francès es diuen “betes de somme”. Així que la persona encarregada va començar a dir-se “somerier”, fins als nostres dies que es diu sommelier.

7. Per què es brinda fent xocar les copes?

brindisPer una banda podem pensar que, ja que quan desgustem un vi ens centrem en la VISTA, l’OLFACTE i el GUST…també li podem donar el seu moment de glòria a la OïDA.

Però realment, el seu origen el trobem remuntant-nos a la època dels grecs i els romans. Era una manera d’assegurar-se que el teu beuratge no estava enverinat ja que quan xocaven les copes, podia passar una mica de líquid a la resta.

Però per treure-li una mica aquest caire més obscur, puntualitzar també l’origen etimolìgic de la paraula. Ve del’expressió alemanya ich bring dir’s, «t’ho ofereixo».

8. El vi pot entrar en SHOCK.

bottle-shock-uk-movie-poster-2008Ens referim a aquest terme (“bottle-shock“, “bottle-sickness” y “travel-shock“) quan volem descriure una condició temporal dels vins en què perden qualitats i aromes, com una malaltia. Passa en moments com l’embotellament (sobretot de vins vells) o amb el seu transport en viatges. Però no ens hem de preocupar, la malaltia té una cura! La solució pot ser tant donar-li un temps de descans abans de obrir-lo (més aviat per recuperar el color), com airejar-lo o decantar-lo (en el sentit de les aromes).

9. La sal per refredar ràpid. 

 Sal-e-açucar-sem-exagero-–-Parte-1Ja hem comentat en una entrada del blog la importància de prendre el via a la temperatura idònia. I molts segur que us heu trobat amb la situació de voler obrir un vi que teniu a temperatura ambient i que necesseciteu refredar al moment. Doncs la manera més senzilla i ràpida per fer-ho, sense esperar a la nevera ni al congelador, és amb l’ajuda de sal. Els passos a seguir són:

  1. Posar aigua a una cubitera.
  2. Posar-hi el gel.
  3. I sobretot, finalment, posar-hi una bona quantitat de sal.
  4. I que no hi falti l’ampolla a dins!!

10. Un bon llevataques pel vi? La SAL!

sal quitamanchasTreure les taques del vi, no és una tasca fàcil. Ara bé, té una solució amb l’ajuda de sal. El procés, quan vessa vi en estovalles o roba o el que sigui, és el de assecar la zona al moment i llavors cubrir-ho de sal. Després de deixar passar un mínim de 10 minuts, esbandir amb aigua. D’aquesta  manera la taca haurà disminuït i després de passar-ho per la rentadora, hauria de desaparèixer del tot.

Anuncis